fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Aritmetica sondajelor sau cum mințim poporul cu date false

Campania electorală pentru cele patru rânduri de alegeri de anul viitor a început undeva în primăvara acestui an. Adică, cu mai bine de un an de la data alegerilor. Europarlamentare, locale, parlamentare sau prezidențiale, toate au încins mintea candidaților sau, mai precis, a posibililor candidați și dau aritmii liderilor politici.

După ce au conviețuit mai bine de un an la guvernare, cu premier PNL, rotativa i-a făcut pe liberali să se plaseze în opoziție față de PSD, cu toate că oficial sunt împreună în Executiv. Adică, sunt cu tine, dar te evit și te critic pentru orice hotărâre, cu toate că acestea (hotărârile) se iau pe baza unei decizii a coaliției.

La fel s-a întâmplat cu limitarea plăților cash. O hotărâre adoptată de Ciolacu, după aprobarea ei de către coaliție. „Acum nu mai e bună“, strigă liberalii, uitând că au spus inițial da. Bine că s-a răzgândit premierul și revine la vechile plafoane. Sunt curios dacă și băncile vor da comisioanele înapoi după ce au decis majorarea lor într-o primă instanță.

Revenind la campania electorală ce se va lăsa cu mult „sânge“ și multe „cadavre“ până la alegeri, aruncăm o privire spre ceea ce se întâmplă în Caraș-Severin. Două sondaje tulbură deja apele, dar și încrederea electoratului în astfel de testări ale partidelor.

Dacă pentru Primăria Reșița, PSD nu a găsit încă un kamikaze gata să se sacrifice (politic) în lupta cu liberalul Nelu zis Tăițelu, la șefia Consiliului Județean, Hurduzeu conduce detașat lupta (pe hârtie) cu Romeo Dunca (posibil) candidat al PNL. Nici nu e de mirare după 3 ani de circ în fiecare ședință a forului județean, după scandaluri de tot felul și procese pe bandă rulantă cu presa și cu angajații instituției pe care o conduce (?).

„Diferența e mare în favoarea candidatului nostru“, spun social-democrații, pe un sondaj făcut doar în Reșița. De ce doar pe Reșița? Simplu, pentru că în 2020, Reșița a făcut diferența la alegerea președintelui Consiliului Județean. „Dacă scoatem Reșița, Silviu Hurduzeu ar fi fost câștigător“, mai spun aceștia. Deci, teoretic cel puțin, dacă va câștiga Reșița (conform sondajelor), Silviu Hurduzeu ar reveni în fruntea CJ-ului cărășean.

La rândul lor, și liberalii au făcut un astfel de sondaj, dar pe întreg județul. Rezultatele arată că Romeo Dunca ar fi net câștigător în lupta cu actualul deputat social-democrat Silviu Hurduzeu.

Concluzia e că de la sondaje la realitatea de la deschiderea urnelor e cale lungă. Abia aștept sondajele celor de la USR și AUR sau, de ce nu, ale celor din partidul SOS Șoșoacă. Cu siguranță nu vor influența opinia electoratului, dar vor da bătăi de cap statisticienilor și celor cărora le place matematica. Nu de alta dar, însumate, procentele celor favoriți vor depăși cu mult cele 100 de procente, în condițiile în care cel puțin 25% din electorat (conform acelorași statistici) nu are de gând să se prezinte la vot.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”… Concluzia e că de la sondaje la realitatea de la deschiderea urnelor e cale lungă …”

    Normal când centralizarea (și alterarea) datelor la transmisia pe cale ”electronică” (adică informatică) nu este supusă controlului ”democratic”.
    E doar … ”pe încredere” 🙂
    Tot așa cum ”pe încredere” și milițianul (rebotezat ca polițist) poate pretinde că ar fi verificat un certificat de naștere (și drepturile aferente) în ”bezna” (accesibilă lui) de date …
    Asta dacă nu cumva ”greșește” (intenționat) o literă sau o cifră, pentru a produce (tot intenționat) ca feed-back ”dovada” că ”nu există” (informația) și dovadă ”certă” (în mintea lui) pentru bănuieli ”rezonabile” și alte abuzuri, tipice 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei