5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

„Artist Emigrant“ – proiectul regizorului reșițean Sabin Dorohoi, pus în operă!

„Artist emigrant“ – Un serial despre artiști români contemporani emigrați în străinătate

Regizorul și producătorul de film Sabin Dorohoi lanseaza un nou proiect, intitulat „Artist Emigrant”. O serie de reportaje scurte despre artisti romani contemporani originari din Banat care au fost sau inca sunt emigrati in strainatate. Episoadele seriei vor fi lansate zilnic, in perioada 15-29 octombrie, pe pagina de Facebook Emigrant și pe site-ul oficial al proiectului: www.migrant.social.

Cum și-a inceput drumul fiecare artist? Ce a determinat plecarea din România? Care sunt nevoile artiștilor emigrați în străinătate? Există dorință de a reveni in tara sau care a este atitudinea localnicilor din tarile adoptive fata de emigrantii romani? Sunt doar cateva din intrebarile la care incercam sa raspundem de-a lungul acestei serii de reportaje. Pentru ca se vorbeste mult despre migratia medicilor, a inginerilor IT, a muncitorilor din agricultura sau a ingrijitoarelor de batrani, dar foarte rar despre artiști români contemporani emigrați în străinătate.

spot_img

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, s-a nascut acest serial.

„Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Intr-o etapă proiectul cultural este cofinantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și cealalta etapă are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Intregul proiect ”Artist Emigrant” are sprijinul a peste 20 de parteneri locali, nationali si internationali.

În episoadele acestei serii vom putea afla povestea personală de migrație a 15 artiști români contemporani foarte diferiți: compozitori, dirijori, muzicieni, designeri, sculptori, pictori, poeți, scriitori și chiar vom afla poveștile  unor artiști mai speciali: un artist tâmplar și un artist acrobat.  Motivele care au determinat plecarea din țară sunt foarte diverse. Unii au plecat înainte de 89, alții au plecat mult mai recent. Unii sunt tineri și la început de drum, alții sunt artiști consacrați. Surprinzător, nu toți au plecat din nevoi financiare și motivele despărțirii de România sunt mult mai complexe decat ne-am aștepta. Daca unii aveau initial și o alta cetățenie în plus față de cea română si decizia de a pleca s-a datorat acesteia, altii au plecat pentru a experimenta ceva nou, unii au plecat dezamagiti de sistem si altii chiar au fugit de sistemul opresiv dinainte de revolutie. Un alt subiect interesant al seriei este cum au fost priviti artistii ca romani in strainatate. Unii s-au simtit discriminati, altii nu. Unora le-au fost refuzate joburi pentru ca veneau din Romania, altii au fost umiliti si categorisiti ca hoti prin faptul ca vin din Europa de est si altii au fost, din contra, apreciati si laudati, dati ca exemple pozitive ca vin din Est. Fiecare artist are povestea lui si in fiecare episod vom descoperi ceva interesant.

Artiștii pe care îi vom descoperi în seria „Artist Emigrant” sunt:

Freddy Stauber – Muzician din Lugoj, emigrat în Germania

Imelda Paulov – Artist Tâmplar originara din Lugoj, emigrată în Germania

Monica Szirbik Szlahotka – Mezzo Soprană originara din Lugoj, emigrată în Germania

Rosana Flavia Căpraru – Designer originara din Lugoj, emigrată în Italia

Aura Twarowska – Mezzo Soprană, originara din Lugoj care a cantat pe multe scene ale lumii

Bata Marianov – Sculptor originar din Caransebeș, emigrat în Germania

Alina Celia Cumpan – Poetă originara din Mercina, emigrată în SUA

Bogdan Piperiu – Pictor originar din Moniom, emigrat în Germania

Viorel Roman – Scriitor originar din Timisoara, emigrat în Germania

Valeriu Sepi – Pictor, emigrat în Germania și Asia

Sabin Păutza – Compozitor și Dirijor, emigrat în SUA

Liane Klemm – Designer Ambiental, originara din Anina, emigrată în Germania

Dimitrie Grama – Poet, emigrat în Norvegia

Dimitrie Omescu – Dirijor Fanfară, originar din Anina, emigrat în Germania

Flaviu Cernescu – Artist Acrobat, originar din Bocșa, emigrat în SUA

Contact pentru informatii – 0724 008 931 (Sabin Dorohoi)

Comunicatul conține și imagini foto

Link-uri de YouTube cu episoadele deja lansate din serialul „Artist Emigrant” până la data de 19 octombrie 2021 (data comunicatului de presa). Celelalte 10 episoade vor fi lansate câte unul pe zi, ultima zi pentru lansarea ultimului episod fiind 29 octombrie:

Episodul 1Freddy Stauber  https://youtu.be/F7Ifix3bMA4

Episodul 2  Imelda Paulov  https://youtu.be/rqlVh18tXas

Episodul 3 Monica Szirbik Szlahotka https://youtu.be/F5jAxW8nyDY

Episodul  4 Flavia Rosana Capraru https://youtu.be/0KG-_tuW6dI

Episodul  5 Aura Twarowska https://youtu.be/af4URpIkzog

 

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei