fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

Artiștii Banatului de Munte au deschis cu succes Festivalul Internațional de Folclor Hercules!

Cea de-a 52-a ediție a celebrului festival internațional de folclor „Hercules“ și-a deschis larg porțile la Băile Herculane pentru melomanii amatori de muzică tradițională de pe toate meridianele cântecului.

Un început în forță pentru legendarul festival la care își dau concursul ansambluri din Serbia, Italia, Mexic dar și din zonele tradiționale românești. Spun în forță grație actului artistic pe care l-au demonstrat și transmis unui public numeros orchestra CJCPCT Caraș-Severin – Virtuozii Semenicului, conduși de maestrul Petrică Vița, într-o formulă din care au făcut parte și profesorii Constantin Moise, Lăzărică Cega, Flavius Covianici și Leonard Dumitru de la Școala Populară de Arte și Meserii Ion Românu din Reșița, cu recitalurile soliștilor vocali Gabi Zaharia, Titian Puichiță și a Ramonei Vița, ale instrumentiștilor Lăzărică Cega, Toma Tudor – la saxofon, Simi Florea – la trompetă, Marian Duțu – la vioară și evident într-o dovadă de măiestrie incontestabilă a taragotului, instrument pe care îl duce spre culmi nebănuite de interpretare, inegalabilul Petrică Vița.

spot_img

Între suitele orchestrale „made in Banat“ dar și cele din zonele de rezonanță folclorică, tinerii dansatori de la Zestrea Gugulanilor au realizat un  tablou coregrafic remarcabil de cinstire a jocului tradițional bănățean, sub îndrumarea acelorași neobosiți Simion Dragalina și Dorin Cucuruz.

A urmat Ansamblul de dansuri sârbești Tommy Land din Moldova Nouă, în coregrafia lui Tomislav Popovici, cu un moment intitulat „Întrecerea ciobanilor“.

Publicul numeros prezent în apropierea Hotelului Ferdinand s-a putut bucura și a aplaudat la scenă deschisă momentele coregrafice pregătite de ansamblurile Armenișana din Arfmeniș sub coordonarea maestrului coregraf Dumitru Dragomir și a Teregovanei din Teregova, pregătit de Petru Moacă, un ansamblu care va crește frumos în anii ce vor urma.

O altă prezență remarcabilă a fost cea a Ansamblului „Arcanul“ a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, cei care vor dansa și vor cânta și în această a doua seară pe scena Festivalului Hercules din Băile Herculane.

De asemenea, este așteptată prezența Ansamblului Alianza din Mexic, cei care tocmai au sosit astăzi la Băile Herculane.

Reper 24 este partener media al Festivalului Internațional de Folclor HERCULES, ediția 52.

Foto credit: Bujorel PURICE

Sergiu TABAN

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei