1.7 C
Reșița
vineri, 28 ianuarie 22

Implicare civică în protecția mediului carstic, unul din obiectivele Asociației Speologice Exploratorii

Asociația Speologică Exploratorii a obținut o finanțare de peste 40.000 de euro pentru implementarea proiectului „RuralKarst”, o inițiativă care are ca scop final implicarea civică în protecția mediului carstic. Mai exact, membrii asociației și-au propus ca prin intermediul acestui proiect, care va fi derulat până în luna aprilie 2023, să implice peste 6.000 cetățeni din 27 de județe în protecția mediului carstic. Marea provocare este formarea viitoarei generații de tineri capabili să protejeze atât mediul carstic cât și comunitățile din care fac parte.

Astfel, vom crea un model de implicare civică ce poate fi replicat în viitor în educația formală, invitând elevii să participe activ la dezvoltarea comunității lor.

Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 47.299 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

spot_img

Zonele carstice si peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent, iar acesta se regăsește în comunitățile vulnerabile din mediul rural unde nici populația tânără și nici funcționarii publici nu dețin noțiuni elementare pentru a le proteja. Acestea sunt situate în 27 de județe din România: Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Alba, Argeș, Gorj, Harghita, Arad, Cluj, Sălaj, Vâlcea, Constanța, Maramureș, Mehedinți, Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași”, se arată în comunicatul de presă transmis de Asociația Speologică Exploratorii.

Rezultatele proiectului vor fi cuprinse într-un raport de evaluare cu privire la degradarea și poluarea mediului carstic

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 6.000 de persoane, dintre care 5.400 vor fi elevi, 100 vor fi funcționari ai administrației publice și 500 vor fi speologi voluntari. Aceștia din urmă, în calitate de „speologi în devenire” vor fi implicați în activitățile organizațiilor speologice sau de protecție a mediului din întreaga țară.

Ne așteptăm ca o parte din tineri să se alăture organizației noastre. Școlile vizate de proiect vor beneficia de materialul didactic elaborat de Asociația Speologică Exploratorii. Toți beneficiarii proiectului vor avea acces la «Manualului tânărului speolog», la planșele școlare «Mediul carstic» și «Mediul de peșteră».

De asemenea, materialele vor fi completate de prezentări și de un link video 3D care vor putea fi vizionate în timpul orelor de geografie sau biologie. Profesorii din rețeaua educațională formată vor putea desfășura o aplicație practică de teren cu clasele de tineri implicate în proiect pentru a evalua degradările mediului carstic din localitatea lor.

Rezultatele centralizate vor face obiectul unui «raport de evaluare națională» cu privire la degradarea și poluarea mediului carstic. Astfel de activități sunt potrivite și pentru perioada «școala altfel»”, se mai arată în comunicatul celor de la Asociația Speologică Exploratorii.

Cu sediul în Reșița, Asociația Speologică Exploratorii are ca scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. Având o experiență de 60 de ani în domeniu, a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Federației Române de Speologie și Asociației Europene Green Belt.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei