1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

Biserica de lemn din Ersig, în plin proces de restaurare

Cea mai veche biserică de lemn din județul Caraş-Severin, biserica din Ersig este în plin proces de restaurare, în cadrul unui proiect pe fonduri europene derulat de Parohia Ortodoxă Ersig în parteneriat cu Primăria Vermeș. Este un proiect în valoare de aproape 4 milioane de lei, termenul de finalizare al lucrărilor fiind finalul acestui an.

Este vorba de un proiect derulat la POR, în localitatea Ersig, o investiție foarte importantă, având în vedere că vorbim de o biserică monument istoric, construită în urmă cu peste 300 de ani. Investiția totală se ridică undeva la 700.000 de euro, contribuția Primăriei fiind de 2%, o sumă mare pentru o comună așa de mică cum este Vermeșul.

Lucrările au început în 2019, a fost și episcopul Lucian prezent atunci. Este o lucrare complexă, având în vedere că se lucrează atât la fundație, cât și la acoperiș și la pictura interioară. Termenul de finalizare al lucrărilor este sfârșitul acestui an. Sunt sigură că după finalizarea lucrărilor, biserica va deveni un punct turistic, ținând cont de vechimea și frumusețea acesteia”, a precizat pentru Reper 24, primarul Ion Iacob Damian.

spot_img

Biserica din Ersig este cea mai veche biserică de lemn din Caraș-Severin, fiind printre puținele biserici de lemn de secol XVIII care au scăpat de distrugere și de incendiul turcesc din timpul războiului ruso-turc din 1787-1792. Majoritatea bisericilor de lemn din Banat au fost mistuite de evenimentele care au premers ocupației turcești din 1552. Biserica a fost construită în anul 1713 pe ruinele unei biserici mai vechi, construită din pământ în secolul al XV-lea.

De-a lungul timpului biserica a suferit diferite intervenții de reparare, restaurare și întreținere care însă nu i-au modificat prea mult aspectul, forma sa actuală fiind apropiată de cea inițială.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei