fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Bunăstare pentru taurine! Ministrul Daea nu crede că vaca e de vină, ci eventual…divină?

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea cere implementarea cât mai urgentă a măsurilor de sprijin de „bunăstare pentru taurine“, acestea fiind motivate de faptul că această specie se află într-un moment dificil. „Bunăstarea pentru taurine“ reprezintă un program care ar urma să fie finanțat în cadrul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, sumele fiind dedicate proiectelor fermierilor în domeniul investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală.

La conferinţa regională de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027, ministrul Daea a declarat: „Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru. E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator.

Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot. În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal. Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină„, a declarat Petre Daea, în cadrul conferinţei regionale de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027.

spot_img

Măsurile de bunăstare, anunțate de ministrul Petre Daea pentru susținerea zootehniei și a vacilor cu lapte, vizează un sprijin de 100 euro/cap de animal, această schemă de ajutor venind în completarea subvenţiilor europene şi de stat acordate anterior acestui sector al zootehniei.

Fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, care a fost aprobat în 2022 de Comisia Europeană, din care 9,78 de miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale, iar 5,87 miliarde de euro pe Pilonul II – Dezvoltare rurală.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei