17.7 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

Bustul părintelui balneologiei românești, mutat în parcul care îi poartă numele, din Băile Herculane

Bustul gen. dr. Nicolae Vicol, părintele balneologiei românești, a fost mutat zilele acestea în Parcul Vicol din orașul stațiune de pe Valea Cernei, Băile Herculane.

Amplasarea bustului în acest parc este un omagiu adus celui care a fost unul dintre cei mai de seamă medici militari din Armata României. Nicolae Vicol a condus Serviciul Sanitar al Marelui Cartier General în Primul război Mondial și a organizat activitatea balneară din România.

Născut în 17 martie 1861, Nicolae Vicol a activat ca medic chirurg militar în Armata României unde a parcurs toate treptele ierarhice până la gradul de general.

Ajuns la Ministerul Sănătății Publice, lt. col. dr. Vicol începe o adevărată activitate medico – militară și socială, organizând împreună cu membrii societății de hidrologie medicală congrese internaționale, iar în 1928 prima Expoziție națională balneoclimaterică și turistică în cinci pavilioane din parcul Carol. Cu această ocazie, Muzeului de Istorie „Gen. Nicolae Cena” din Băile Herculane, primul muzeu din stațiunile balneare românești, i s-a decernat Medalia de aur, diploma fiind semnată chiar de gen. dr. Nicolae Vicol.

Cercetarea documentelor de epocă, dezvăluie rolul important pe care l-a avut gen. dr. Vicol în organizarea tratamentului balnear din Băile Herculane. A făcut eforturi pentru aducerea de specialiști care să studieze îmbunatățirea procedeelor de folosire a apelor termale în tratamentul balnear. În ideea de a dezvolta tratamentul balnear din stațiune, prin introducerea de noi proceduri terapeutice, gen. dr. Vicol face demersurile pentru instalarea echipamentelor necesare, în vederea efectuării procedurilor de electroterapie.

În semn de omagiu pentru aportul său la dezvoltarea tratamentului balnear românesc și al celui din Băile Herculane, numele gen. dr. Vicol a fost atribuit parcului amenajat după terminarea Hotelului Afrodita (1978).

Bustul, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad (1890 – 1964), a fost ridicat de către membrii Societății de hidrologie medicală în anul 1936, an în care gen. dr. N. Vicol a încetat din viață

Potrivit informațiilor oferite de către administrația locală, acțiunea de mutare a bustului gen. dr. N. Vicol în parcul care-i poarta numele s-a făcut în cadrul proiectului „Conservarea și valorificarea patrimoniului natural și construit pentru dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Băile Herculane” prin intermediul caruia parcul este reabilitat.

sursa: „Herculane – arc peste timp. Turism și istorie la Băile Herculane”, autor Dorin Bălteanu.

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei