18.7 C
Reșița
miercuri, 06 iulie 22

Călușarii din Armeniș premiați la Caracal

În fiecare vară, de Rusalii, din toate colţurile ţării, se adună în Câmpia Romanţiului, la Caracal, devenit preţ de câteva zile capitala căluşului românesc, căluşarii din Oltenia şi Muntenia, căluşerii din Banat şi Transilvania, căiuţii din Moldova, ansambluri folclorice reprezentative din ţară şi din străinătate, uniţi de acelaşi dulce grai al frăţiei întru obiceiuri.

Festivalul International De Folclor Calușul Românesc, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute organizează, în fiecare an, parada portului popular căluşăresc, a formaţiilor şi ansamblurilor participante şi reprezintă, de fiecare dată, o frenetică revărsare de ritmuri şi culori, de figuri coregrafice dintre cele mai felurite, de strigături şi rapide bătăi de pinteni, un veritabil recital etnofolcloric, în care horele şi sârbele olteneşti  se prind în frumuseţe cu zborul pasului muntenesc, cu săritura plină de graţie a dansului transilvan şi cu tropotitele moldoveneşti.

La festivalul de anul acesta a participat (în perioada 17 – 19 iunie) din nou și formația de călușari „David Miculescu“ din Armeniș, o formație înființată în anul 1922, care a impresionat asistența și a obținut premiul special al juriului.

spot_img

„Au fost formații din toată țara. Noi am participat cu două generații; am avut copii de la 10 ani și până la decanul de vârstă de 65 de ani. Eu am preluat formația de călușari în 1990 când am devenit director al Căminului Cultural din Armeniș, iar la ora actuală avem o formație de călușari pe patru generații“ a precizat pentru Reper24 Dumitru Dragomir.

Călușarii armenișeni nu sunt la primul premiu obținut la concursurile naționale și internaționale, iar localitatea Armeniș are la ora actuală un ansamblu de cântece și dansuri populare Armenișana care va aniversa anul viitor 25 de ani de la înființare.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei