În anul școlar 2024-2025, siguranța în școlile din România a fost o prioritate majoră, în cadrul Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, derulându-se o serie de activități și campanii menite să creeze un mediu școlar sigur și să îmbunătățească relațiile și comunicarea între toți factorii implicați în educație.
Potrivit informațiilor oferite în cadrul unei conferințe de presă de către comandantul interimar al IPJ Caraș-Severin, comisar șef Ciprian Lăzărescu, în luna ianuarie a fost demarată o amplă campanie de conștientizare a consecințelor violenței școlare, care a inclus 23 de activități informativ-preventive, 8 ședințe cu părinții și 8 sesiuni de informare pentru cadrele didactice, în scopul de a sensibiliza elevii și profesori asupra impactului negativ al actelor de violență.
În februarie, Biroul Siguranță Școlară a lansat campania „Prețul drogurilor este viața”, pentru a preveni consumul de droguri și alte substanțe interzise în rândul elevilor. Aceasta a constat în 100 de activități preventive care au avut loc în unitățile de învățământ din întreaga țară.
Una dintre cele mai importante acțiuni din 2024 a fost evenimentul „Săptămâna Școală în Siguranță”, desfășurat în perioada 14-17 mai, cu scopul de a educa elevii cu privire la adoptarea unui comportament pozitiv și responsabil în școală. În cadrul acestuia, au fost organizate 9 activități educative pentru promovarea unui climat educațional lipsit de violență, a mai precizat comisarul șef Ciprian Lăzărescu.
În perioada vacanței de vară, polițiștii au continuat să fie activi, desfășurând campania „Împreună pentru o vacanță în siguranță”, pentru a preveni implicarea elevilor în evenimente negative pe perioada vacanței, precum consumul de droguri sau comportamente antisociale. Această campanie a inclus 36 de activități în taberele școlare și 27 de sesiuni de informare pentru părinți. Un alt proiect important implementat începând cu anul școlar 2024-2025 este „Fii Responsabil pentru Viața Ta!”, un proiect destinat prevenirii consumului de tutun, băuturi energizante, alcool, droguri și alte substanțe periculoase în rândul elevilor din județul Caraș-Severin. Până în prezent, 41 de activități preventive au fost desfășurate în acest sens.
În ceea ce privește infracționalitatea în școli, anul 2024 a înregistrat 36 de infracțiuni în unitățile de învățământ și în zonele adiacente acestora, dintre care 74% au fost cazuri de lovire sau alte violențe. De asemenea, au fost raportate infracțiuni de amenințare, furt și distrugere, majoritatea acestor fapte având loc în mediul urban. Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri de prevenire mai eficiente și o atenție sporită asupra comportamentului elevilor în școli.
În cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, lansată în septembrie 2024, au fost desfășurate 64 de activități informativ-preventive în județul Caraș-Severin, implicând 1500 de elevi, 80 de părinți și 143 de cadre didactice.
Totodată, site-ul oficial sigurantascolara.ro a fost creat pentru a oferi informații și recomandări despre cum să fie asigurată siguranța în unitățile de învățământ. Aceste acțiuni, campanii și proiecte desfășurate de poliție și autoritățile educaționale sunt doar câteva dintre măsurile implementate pentru combaterea violenței și crearea unui mediu școlar sigur. Este esențial ca elevii, părinții și cadrele didactice să colaboreze activ pentru a preveni violența și alte comportamente de risc, astfel încât școlile din România să rămână un loc unde educația și dezvoltarea personală sunt priorități, a concluzionat comisar șef Ciprian Lăzărescu, comandant interimar al IPJ Caraș-Severin.
Lorena POENARU
”În cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, lansată în septembrie 2024, au fost desfășurate 64 de activități informativ-preventive …”
–
Hehe, bine că nu au fost acțiuni preventiv-reactive, ca și cele ”desfășurate” de alți milițieni (ieșiți la pescuit).
Parcă acum e prohibiție, nu?