fbpx
2.7 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

Când vom putea vizita Muzeul mineritului de la Anina? „Au fost multe lucrări care nu erau prevăzute în proiect”

Lucrările de restaurare și punere în valoare a fostei mine din Anina și transformarea acesteia într-un muzeu al mineritului nu vor fi finalizate înainte de vara anului viitor, estimează Daniel Danu, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului. Unul din cele mai ambițioase proiecte derulate de administrația locală din Anina a fost întârziat de o serie de lucrări care nu au fost prevăzute în proiectul inițial, dar care s-au dovedit necesare pentru continuarea acestuia.

„Sunt întârziați un pic cu lucrările la Muzeu. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, el a motivat că au avut multe lucrări care nu au fost prevăzute în proiect. Atunci s-au făcut dispoziții de șantier, dar fiind monument, au trebuit să primească autorizații pentru aceste dispoziții, să fie aprobate și de Ministerul Culturii și de abia în primăvară, începutul verii acesteia au primit aprobarea. Au fost foarte multe lucrări, undeva la vreo 6 miliarde în bani vechi, lucrările care le-au făcut ei, care nu erau prevăzute în proiect, dar ca să poată să meargă mai departe cu proiectul au fost necesare, trebuiau să le facă. Proiectul s-a făcut în 2018, ei au început lucrul în 2020, au venit aluviuni, s-au mai distrus din clădiri și atunci sunt lucrări care nu au fost prevăzute. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, el a zis că partea grea a trecut, lucrările care sunt acum în derulare sunt mult mai ușor de făcut, volumul este mare, dar sunt mult mai ușor de făcut, adică este vorba de iluminat, de instalațiile sanitare, geamurile, acoperisurile mi se pare că le-au terminat, mai aveau o singură clădire săptămâna trecută care trebuia acoperită și probabil că până la mijlocul anului viitor o să se întindă acest proiect. Până atunci este și termenul de finanțare”, a precizat Daniel Danu.

Foto: Daniel Danu, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Anina

spot_img

Viceprimarul cu atribuții de primar al Aninei a explicat că planurile administrației locale pentru ceea ce se dorește a deveni punctul de atracție al orașului din punct de vedere turistic nu se opresc după finalizarea lucrărilor la actualul proiect. Ce se dorește este continuarea și extinderea acestuia.

Proiectul inițial prevede un lift care urcă în turnul puțului și de acolo să fie un loc de belvedere unde să se vadă orașul și muzeul respectiv, dar noi am dori să facem ca turistul când vine la Anina și vizitează Muzeul mineritului să vadă și cum au lucrat și trăit minerii. Pentru asta o să utilăm toate clădirile aproximativ cum au fost ele înainte, iar acum încercăm să găsim o finanțare să coborâm și în puțul minei, să fie o coborâre undeva la vreo 30 de metri. Este o galerie care iese pe strada Oltului de vreo 100, 100 și ceva de metri și atunci turistul să coboare cu liftul, să meargă pe jos ca să trăiască senzația pe care o trăiau minerii atunci când intrau în mină. A fost mult de muncă, pentru că am avut probleme vizavi de proprietatea subsolului. Noi eram proprietari pe sol, pe clădiri, dar subsolul am reușit să ni-l trecem în proprietate mai târziu, în cursul acestui an. Deci nu s-a putut cere finanțare neavând proprietate pe obiectivul respectiv. Acum suntem proprietari și pe subsol și vom încerca să găsim o sursă de finanțare pentru ca acest proiect să se extindă puțin. Să nu fie doar la suprafață, să intrăm și la subsol”, a mai adăugat Daniel Danu.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei