fbpx
8.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Ciucă, energia și consilierul prezidențial

Creșterea facturilor la energie nu afectează bugetele individuale doar prin valoarea lor, ci conduc la o serie de scumpiri în lanț, la o spirală inflaționistă din care cu greu putem scăpa. BNR a prognozat o creștere a inflației de peste 10% ceea ce va conduce la falimentul multor intreprinderi, dar și la scumpiri ale produselor de strictă necesitate

Premierul Nicolae Ciucă i-a dat un deadline ministrului Energiei, Virgil Popescu să prezinte până săptămâna viitoare cu un set de măsuri pentru energie de la 1 aprilie. Se ia în calcul reducerea TVA de la 19% la 5% pentru marii consumatori.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţa că autorităţile iau în calcul implementarea unor măsuri de sprijin financiar pentru marile companii din unele ramuri ale industriei, precum cea alimentară, care nu beneficiază de susţinere în contextul majorării tarifelor la gaz natural sau energie electrică.

spot_img

Consilierul prezidențial pe teme economice, Cosmin Marinescu susține că actuala criză energetică va schimba Europa și modul în care țările vor alege să își asigure resursele. Marinescu arată că, inclusiv pentru România, este un moment decisiv pentru a își adapta strategia la noile realități economice.

„Este de salutat recenta decizie a Comisiei Europene de adoptare a Actului delegat privind includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia europeană. Această decizie este și rezultatul demersurilor pe care România le-a întreprins, consecvent, la nivelul Consiliului European. Astfel se deschid oportunități esențiale pentru următorii ani, care pot asigura consolidarea securității energetice a Uniunii, prin exploatarea înțeleaptă și echilibrată a surselor comunitare de energie“.

Vorbe frumos meșteșugite, dar până la transpunerea lor în fapte va dura mult; mult prea mult. Avem un sistem energetic care produce mult și ieftin, dar la care s-au mufat „băieții deștepți din energie“, care cresc și de 10 ori prețul în facturile noastre. Am închis termocentralele pe motiv de poluare în timp ce alte țări au amănat pentru 10, 20 sau chiar 30 de ani această măsură. Construirea unui reactor nuclear durează ani și implică o serie de costuri mari și probleme de mediu.

Adevărul e că autoritățile noastre (indiferent de culoarea politică) nu au un plan de redresare energetică; o scădere a TVA-ului e doar o măsură pompieristică ce va fi anulată în scurt timp de aceeași băieți deștepti, astfel încât reducerea nu va fi resimțită nici de societățile economice, nici de populație. Despre energia eoliană sau cea solară putem să gândim doar peste mulți ani. Mult prea mulți pentru posibilitățile economice actuale ale României.

Sursă foto: G4Media.ro

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. ”Consilierul prezidențial pe teme economice, Cosmin Marinescu susține că actuala criză energetică va schimba Europa …”

    Dacă nu l-am schimbat pe Cîțu la timp uite ce pagube producem Europei … mai rău ca Văcăroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei