Dacă până mai ieri aruncam deșeurile de-a valma, în ultimii ani am început să conștientizăm importanța economică și socială a colectării selective. Chiar dacă autoritățile solicită această colectare selectivă de la cetățeni, iar aceștia au înțeles în general necesitatea acesteia, autoritățile locale și operatorii le combină de cele mai multe ori, făcând inutil efortul populației.
Pentru a preveni colectarea „la grămadă“, administrația locală a municipiului Caransebeș a depus o solicitare pe Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru finanțarea proiectului „Insule ecologice digitalizate pentru gestionarea deșeurilor în municipiul Caransebeș”, proiect acceptat pentru finanțare.
Prin acest proiect, municipiul Caransebeș a optat pentru 26 de insule ecologice supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 mc pentru toate fracțiile – biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insulele vor fi așezate pe amplasamente gata pregătite pentru instalare și fiecare insulă va deservi minimum 200 de locuitori, cu acces asigurat pe bază de cartelă electronică.
„Acestea vor fi amplasate în toate zonele municipiului, Balta Sărată, Pipirig, zona centrală, Jupa, Calea Severinului, în Carboniferă. Avem la dispoziție aproape 1,4 milioane de lei din care 132 de mii sunt neeligibili, bani obținuți prin programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)“, a declarat pentru Reper24, city managerul municipiului Caransebeș, Florin Bogdea.
Dan AGACHE