Guvernul României a adoptat în ultima ședință un OPUG privind „înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor și a Centrelor de sănătate mintală și pentru prevenirea adicţiilor, precum și pentru modificarea unor acte normative“.
Fenomenul îngrijorător al traficului și consumului de droguri necesită noi măsuri din partea statutului, cu atât mai mult cu cât vârsta consumatorilor este din ce în ce mai mică, iar până acum, cei căzuți în plasa acestui flagel erau considerați infractori.
„Noile soluții vin dintr-o perspectivă care nu se rezumă doar la aplicarea legii penale, ci pun un accent mai mare pe prevenție și pe asistența integrată a victimelor consumului de droguri, și în special a minorilor consumatori, care au nevoie de un sprijin special“, se precizează în expunerea de motive a actului guvernamental.
„În acest scop, în urma consultărilor cu organizațiile non-guvernamentale și cu experții din domeniu, va fi reformată arhitectura instituțională actuală în domeniu. Se are în vedere reorganizarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), care funcționează în prezent la nivel de direcție în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, astfel încât componenta de asistență integrată a consumatorilor să intre în structura unităților sanitare publice, iar componenta de coordonare a politicilor antidrog să treacă în coordonarea directă a Prim-Ministrului, prin intermediul Cancelariei Prim-Ministrului.
Aceasta formulă este aliniată și la bunele practici europene, care ne arată că majoritatea organismelor coordonatoare a politicilor antidrog în Europa se află fie în subordinea Ministerului Sănătății, fie a unei structuri a Guvernului central“, se mai precizează în actul normativ.
Astfel, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului se va înființa Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în domeniul drogurilor și al adicțiilor, care va prelua atribuțiile funcționale ale Agenției Naționale Antidrog privind prevenirea consumului ilicit de droguri și de concepție și coordonare, evaluare și monitorizare, la nivel național, a politicilor în domeniul prevenirii consumului ilicit de droguri.
În ce măsură acest organism va funcționa mai bine decât ceea ce avem în prezent… rămâne de văzut.
Dan AGACHE
”În ce măsură acest organism va funcționa mai bine decât ceea ce avem în prezent… rămâne de văzut.”
–
Nu va funcționa altfel decât CCR (validăm – invalidăm și tot așa mai departe, la indicații prețioase).
La urma urmelor și Ciolacu și Predoiu sunt colegi de Buzău, doar că infiltrați discret în partide (aparent) diferite.
Coincidență oare, cu ”întorsura”? 🙂