fbpx
23.5 C
Reșița
marți, 26 septembrie 23

Dacă partidul spune NU, ce mai contează voința cetățeanului

TEORIE: Ședințe extraordinare ale consiliilor locale au fost și vor mai fi. Faptul că sunt denumite extraordinare e foarte simplu: una este ordinară, celelalte sunt extraordinare. Sunt ședințe în care consilierii locali, fie ei de comună, oraș sau municipiu sunt reuniți pentru a vota cu DA sau NU diferitele proiecte menite să vină în sprijinul cetățeanului, pentru buna funcționare a localităților respective.

PRACTICĂ: Consiliul local al municipiului Caransebeș a fost convocat în ședință extraordinară în data de 4 mai, mai exact joi, săptămâna aceasta. Ordinea de zi cuprindea pe lângă punctele obișnuite (alegerea președintelui de ședință, aprobarea ordinii de zi sau aprobarea procesului verbal al ședinței anterioare) și o serie de alte proiecte:

„-Proiect de hotarare privind rectificarea bugetului local al municipiului Caransebeș pe anul 2023 și a programului de investitii pe anul 2023, anexă la buget. 

– Proiect de hotarare privind aprobarea contului de executie al bugetului local pe trimestrul I pentru anul 2023. 

– Proiect de hotarare privind aprobarea contului de executie al bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii pe trimestrul I, pentru anul 2023.

– Proiect de hotarare privind modificărea art. 5 din HCL nr. 149/02.07.2019 cu privire la înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal Caransebes.

– Proiect de hotarare privind aprobarea majorarii bugetului Proiectului ,,Insule ecologice digitalizate pentru gestionarea deșeurilor în municipiul Caransebeș”.

Nimic deosebit până aici, atâta doar că apropierea alegerilor i-a determinat pe consilierii municipali ai PNL, USR și PRO România (în totalitate) să absenteze în masă, la solicitarea partidelor, probabil. În consecință, nu a fost întrunit cvorumul și ședința s-a anulat.
Edilul nu se lasă și convoacă o nouă ședință, pentru a doua zi, respectiv ieri 5 mai 2023:

PROIECT DE DISPOZIŢIE privind convocarea de indata a sedinţei extraordinare a Consiliului Local al municipiului Caransebeş, in data de 05.05.2023“.

Aceeași ordine de zi (ba chiar și câteva proiecte în plus), același chiul în masă al consilierilor PNL, Pro România și USR. Consecința – lipsă cvorum, se anulează ședința. În consecință, primarul municipiului Caransebeș îi admonestează pe chiulangii pe o rețea de socializare și explică (așa cum este de fapt normal) situația electoratului, cel care i-a trimis pe chiulangii în forul municpal de decizie:

De neacceptat cele petrecute zilele acestea în Consiliul Local al municipiului Caransebeș!
Grupurile PNL, Pro, USR, refuză să se prezinte la ședințe, pentru a vota unele proiecte de hotărâre importante, pretextând diverse motive. Probabil cel mai spinos punct de pe ordinea de zi ar fi fost reorganizarea Poliției Locale și înființarea mult discutatului compartiment care să verifice activitatea asociațiilor de proprietari. Dar pe lângă acest punct mai erau proiecte de hotărâre privind rectificări bugetare, unul chiar foarte important care aduce 100.000 € pe lângă cei 300.000 € la un proiect european de amplasare de insule ecologice în Caransebeș. Doar trei consilieri locali au avut motive temeinice de a absenta, Simion Paica, Cristian Dragomir și viceprimarul Felician Pasere.

Nefiind cvorum, două zile, consecutiv, ședința de consiliu local nu s-a putut ține, proiectele stagnează, munca celor ce întocmesc documentația pentru ședințe, zadarnică și, de asemenea o lipsă evidentă de respect pentru ceilalți colegi consilieri și nu numai.

Probabil numeroasele realizări din ultima vreme îi sperie pe unii și consideră că e cazul să mai încetinim puțin ritmul. De asemenea, legat de organigrama aparatului primarului sau a spitalului, pe care, surprinzător, la a treia încercare, au votat-o, țin să atrag atenția că menirea consilierilor nu este de a proteja diverse persoane sau funcții, ci de a participa, alături de primar la fluidizarea procesului administrativ. Dacă nu se întâmplă acest lucru, reproșurile ulterioare sunt tardive și fără sens.

În concluzie, domnilor consilieri, nu uitați pentru ce ați fost votați, în Consiliul Local nu sunteți reprezentanții liderilor de partide, ci ai cetățenilor. Este drept că dacă nu ascultați ordinele de partid nu vă veți mai regăsi pe liste, dar duceți-vă misiunea și mandatul de consilieri cu demnitate!“ a mai spus primarul municipiului Caransebeș Felix Borcean.

Concluzie: Ca de atâtea ori în ultima vreme votul cetățeanului este pus la dosul celor aleși. Puțin le pasă de dorințele alegătorului. Își amintesc de acesta doar atunci când se apropie alegerile. În rest, asemeni porumbeilor, îți ciugulesc din palmă când sunt jos și ți se răhățesc în cap atunci când sunt sus.

Nu este doar cazul municipiului Caransebeș, din păcate.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei