19.7 C
Reșița
sâmbătă, 19 aprilie 25

Dentistul nu mai este un „bau-bau” pentru cei mici

Dentistul nu mai este un „bau-bau” pentru cei mici, deși multă vreme nu doar copiii, ci și adulții, s-au temut de „inchiziția medicinei”, cabinetele dentare.

Este concluzia în urma cursului profesional desfășurat la Reșița, susținut de dr. conferențiar Magda Luca de la Universitatea din Timișoara, invitată de președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraș-Severin, Raluca Soran.

Am invitat-o pe doamna doctor să ne actualizeze cunoștințele de pedodonție și să ne împărtășească noutățile din domeniu. Pedodonția – după părerea mea este o secțiune foarte specială, pentru că se ocupă cu tratamentul dinților la copii. Asta este mai mult decât stomatologie, deoarece pentru pacienții copii trebuie să manifești multă compasiune și înțelegere, lucruri despre care invitata mea a vorbit într-un mod remarcabil.” – a explicat dr. Raluca Soran.

Despre această ramură a stomatologiei, dr. Magda Luca a afirmat că medicii care lucrează cu cei mici, cu adolescenții sau tinerii, trebuie să fie foarte complecși:

Pe lângă noțiunile de medicină dentară, trebuie să fii un bun psiholog, un bun pediatru și nu discutăm doar de partea stomatologică, discutăm și despre dezvoltarea somatică și psihologică a micuțului pacient. De aceea este foarte important pentru a avea un tratament de calitate, să avem un diagnostic de calitate și un copil care să se bucure de acest tratament, să-l accepte, și să ajungem într-un final ca el să vină în cabinetul dentar cu drag. Eu consider că fiecare copil pe care îl câștigăm, înseamnă adultul de mâine care cu siguranți o să vină la controale periodice. Este vorba despre prevenție și dacă și-a atins scopul, o să avem o populație care undeva, spre sfârșitul vieții va avea arcada dentară cât se poate de integră și sănătoasă.”- a mai spus dr. Magda Luca.

În ceea ce privește noutățile împărtășite cursanților, aceasta a explicat:

Ideea cursului a pornit de la standardele actuale din medicina pediatrică dentară, unde am vrut să aducem în prim-plan noutăți, care de fapt sunt noutăți pentru noi, în România, pentru că ele au fost inventate și aplicate la nivel mondial cu 10 ani în urmă. Noi în cadrul Universității ni le-am însușit, și am dorit să le transmitem și medicilor care au terminat facultatea cu 20-30 de ani în urmă, să fie la curent cu ce se întâmplă în acest domeniu.Și totodată să se termine cu sintagma aceea veche, cum că un dinte de lapte nu se tratează. Îmi doresc să înțeleagă toată lumea că există acum tehnici non-invazive, nedureroase și care nu produc anxietate copiilor.”- a mai spus d-na doctor.

A fost un curs interesant, iar feed-backul a fost pozitiv. Participanții au fost foarte încântați de prezentarea doamnei conferențiar, dar și de faptul că s-au întâlnit și s-au simțit bine împreună.” – a concluzionat dr. Raluca Soran la finalul întâlnirii.

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei