fbpx
10.7 C
Reșița
duminică, 03 martie 24

Din această lună crește ajutorul de înmormântare

De la 1 ianuarie 2022 a crescut pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, iar cei care au beneficiat de o pensie de până la 1.600 de lei vor primi un ajutor care cumulat nu poate depăși 2.200 de lei. Acest ajutor se acordă o singură dată.

De asemenea, Executivul a decis și creșterea alocațiilor de la 214 lei la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap.

Conform Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 publicată în Moniforul Oficial, începând de la 1 ianuarie 2022 s-a mărit și salariul mediu brut de la 5.380 de lei cât a fost în decembrie, la valoarea de 6.095 de lei. Majorarea salariului mediu brut influențează în mod direct și valoarea ajutorului de deces, acesta din urma calculându-se în funcție de valoarea salariului.

Astfel cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, după cum urmează: 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar; suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Ajutorul de deces se acordă persoanelor îndreptățite care trebuie să prezinte următoarele documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie).

Este nevoie, de asemenea, de: dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), respectiv adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).

În Caraș-Severin, ajutoarele de deces se acordă prin casa Județeană de asigurări de sănătate, instituție care preia și documentele necesare acordării ajutorului.

Sursă foto: antena3.ro

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei