fbpx
8.7 C
Reșița
joi, 18 aprilie 24

Dorul de plaiurile natale aduce românii acasă după zeci de ani de pribegie

În urmă cu exact o săptămână eram cocoțat într-un loc de poveste cu peisaje mirifice, cu aer curat și o priveliște ce îți încântă ochiul, undeva în cea mai mare comună din România ca suprafață și probablul cea mai frumoasă datorită peisajelor spectaculoase: Cornereva.

Am întâlnit în acel loc de poveste un tânăr plecat în urmă cu 27 de ani în Germania, revenit an de an pe plaiurile natale. De această dată nu ca turist ci ca investitor. Walter Kruse pe numele său a avut amabilitatea să-mi spună povestea sa și a pensiunii pe care speră să o vadă terminată într-o zi:

„Sunt fiu al acestui sat; m-am născut și am copilărit aici, iar școala am făcut-o în Băile Herculane până în clasa a 10-ea când am plecat în Germania, tata fiind de etnie germană, iar mama cu origini din Cornereva. Am copilărit în locul acesta, în grădina aceasta, iar acolo jos e un grajdi în care mergeam și mulgeam caprele cînd eram mic“.

„După decesul bunicii am moștenit grădina și mi-am zis să o aranjez puțin. Totul a pornit într-o joacă și din pasiunea pentru ordine și curățenie. Am început să fac gardul, să schimb pomii și așa încet, încet mi-a venit ideea să fac această pensiune și puțin câte puțin am ajuns la ce este astăzi“.

Rep: Și ce este astăzi aici?

„Deocamdată o casă frumoasă din lemn masiv, un bazin de înot pe care l-am făcut în primul rând pentru copii mei pentru că ei în Germania fac înot de performanță și aici nu aveau unde să se antreneze. În fiecare an, în luna august venim în concediu în România și cel mai apropiat bazin de înot era la Severin și de fiecare dată când mergeam era foarte aglomerat, naveta anevoioasă din cauza drumului până la Plugova și a aglomerației de pe european 70“.

„Este foarte greu să aduni atâta apă aici; Am reușit să captez două izvoare și am adus apa până aici de la kilometri distanță. O muncă titanică cu multă ambiție și multă cheltuială, dar suntem pe drumul cel bun deși mai e mult până la final. Deocamdată, în picioare avem bucătăria de vară, casa care va fi probabil și de închiriat, câteva bungalouri pentru turiști, câteva terase, teren de volei, de tenis și visez sau mai bine zis doresc să realizez construcția unui hotel“.

Rep: Un hotel aici?

„Da, pentru că sunt convins că cererea este foarte mare, atât în perioada de vară cât și în cea de iarnă. Poate nu pe tot parcursul unui an, dar vara și în perioada sărbătorilor de iarnă sunt convins că lumea este dornică de liniște, de aer curat și de un peisaj care face totul. Ne aflăm în comuna Cornereva, sat Cornereva, zona Cireșel. Cei care cunosc zona știu unde suntem. E un peisaj fantastic cu vedere spre Bogâltin, spre Valea Ohaba și mai departe spre valea Ramna, inclusiv Topla“.

Rep: Zona este întradevăr minunată, atâta doar că drumul din centrul comunei până aici precum și drumul de acces atît dinspre Teregova cât și dinspre Plugova e…varză. Nici măcar prost nu pot să spun e pur și simplu Varză. Nu caut vinovați, dar sunt curios cum ați reușit să cărați până aici tone de beton, piatră și cherestea?

„Nu știu …cu multă ambiție, cu puțină inconștiență poate, chiar nu știu. Important este că le-am adus; cu basculante, cu tractoare și remorci, cu căruțele, am mai reparat noi drumul… Adevărul că la drumurile acestea lăturalnice s-a lucrat în ultima perioadă, s-au pregătit pentru asfaltare și asta ne-a ajutat mult. În concluzie greu, cu forțe proprii, dar cu multă ambiție“.

Rep: Cu lucrările pentru pensiune cred că sunteți la jumătate; pentru că spuneați că vreți să ridicați și un hotel, cred că nici 10% nu ați finalizat. Cât timp ați alocat până acum și câți bani?

„Lucrăm cam de 3 ani și jumătate și am cheltuit foarte mulți bani, resurse porprii. Agoniseala din cei 27 de ani de muncă în Germania toată, sau aproape toată. Nu regret nimic și dacă ar fi să o iau de la capăt….cred că da, m-aș apuca din nou.  Legătura sufletească cu acest loc e prea puternică și nu pot să renunț“.

„A început totul ca o joacă și am realizat că-mi place tot mai mult, tot mai mult și mie și soției și copiilor și  i-am zis să încercăm să o ducem la bun sfârșit. Nu e ușor, e anevoios, e nevoie de foarte multă răbdare, multă perseverență dar sper să rămânem sănătoși să o duc la capăt. Peisajul este fantastic“.

Rep: Suntem în interiorul clădirii care va fi probabil locuința dumneavoastră, mai ales că vreți să ridicați și un hotel în zonă.

„Da, este gândită să fie locuința noastră; avem 4 camere cu 4 băi sus, ar putea fi și închiriată și probabil o s-o și închiriem daca va fi nevoie“.

Rep: Până acum ați tot cheltuit. Când sperați să și recuperați din bani?

„Din bani e bine spus; din bani. Ca să îi recuperezi în totalitate ar trebui să reușesc să construiesc hotelul, să am multe locuri de cazare pentru că cererea este fantastică. Am foarte mulți prieteni din Germania, foarte mulți colegi, prieteni, cunoștințe care ar veni mâine“.

„Nu mi-am făcut niciun fel de promovare iar dumneavoastră sunteți primul care vine aici. Lumea caută așa ceva iar cererea este imensă, atât din interior cât și din afară. Lumea caută astfel de locuri frumoase cu peisaje superbe, cu aer curat unde să fie tratați corespunzător. Probabil nu va fi nici ieftin când va fi gata“.

„Sunt nevoit să cer prețuri corespunzătoare, dar eu zic că ăsta e turismul de viitor: turismul rural, nu la mare, nu în orașele mari. Ok, mergi vizitezi un muzeu în orașele mari, la mare mergi pentru soare și valuri, dar învălmășeala și aglomerația de acolo nu e viitorul. Viitorul e liniștea, peisajul, natura; legătura cu natura iar aici avem parte de așa ceva“.

„Vreau să fiu prietenos cu natura și să evit pe cât posibil tot ce nu este natural: pe jos e piatră, clădirile sunt din lemn. Noi mâncăm natural și oferim turiștilor același regim. Eu mulg singur caprele mele, soția încheagă, încercăm să trăim natural cât mai aproape de natură și împreună cu ea“.

Încheiem aici prima parte a interviului realizat în comuna Cornereva cu un român plecat în urmă cu 27 de ani în Germania, Walter Kruse, ce a hotărât să se reîntoarcă pe plaiurile natale și să investească aici. O investiție care va amortiza cheltuielile peste mulți ani, dar care îi noferă domniei sale și familiei posibilitatea de a trăi în natură, aproape de ea, într-un cadru natural mirific.

Partea a doua a acestui interviu îl veți putea citi în Reper24 duminica viitoare.

Dan AGACHE

 

 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei