fbpx
18.5 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

Dotări de milioane de euro pentru Aquacaraș! Filipescu promite „apă cristalină“ la robinetele cărășenilor!

 

Compania de apă și canalizare a județului Caraș-Severin – Aquacaraș, se dotează cu echipamente operaționale de ultimă generație, în valoare de peste 3.500.000 de lei. Achiziția vine după ce societatea a achiziționat, în urmă cu aproximativ un an, o serie de utilaje de intervenție, inclusiv cele necesare pentru activitatea de deszăpezire.

Reprezentanții companiei anunță că a fost semnat contractul de furnizare echipamente în urma procedurii de licitație finalizată în luna ianuarie.  Câștigătoare procedurii de licitație finalizată în luna ianuarie a fost declarată firma S.C. IMOCON S.R.L. Aceasta a început de astăzi, furnizarea echipamentelor pentru retehnologizarea Aquacarașpe parcursul acestui an, în mai multe loturi,  cu o valoare totală de 3.588.290 de lei (fără TVA).

Este prima tranșă de dotări, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, dintr-o serie care va continua prin adjudecarea unui alt contract, tot în aceste zile, în valoare de 7,5 milioane de euro. Închipuiți-vă ce înseamnă aceste dotări cu utilaje și echipamente pentru Aquacaraș, societate care acum 4 ani nu mai avea nici roabe! Valoarea totală a proiectului este de peste 1 miliard de lei, stăm foarte bine cu implementarea, peste 80% din contracte fiind deja atribuite, la o parte dintre acestea am și dat ordine de începere“, a declarat directorul general al societății beneficiare Aquacaraș, Gheorghe Filipescu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, prezent în incinta Aquacaraș, a precizat: „practic sunt primele dotări pe care le primește Aquacaraș din acest proiect uriaș de peste un miliard de lei. Sigur, sunt doar niște componente mărunte dintr-un lot de 3,5 milioane de lei, fiind dotări pentru laborator, scule și SDV-istică pentru intervențiile în reparațiile de conducte. În ce privește viitorul, ne luptăm să ținem piept dorinței unora de a încurca activitatea Aquacaraș, pentru că Aquacaraș a început să facă performanță dar are destui cetățeni care nu privesc cu admirație acest succes“, a ținut să puncteze Dunca.

Despre noile dotări de care beneficiază operatorul de apă și canal din Banatul de Munte, ing. chimist Claudia Boloca, Șef Serviciu Laboratoare Analiză Aquacaraș, a declarat în exclusivitate pentru Reper24: „Proiectul actual va deservi laboratorul de apă potabilă și laboratorul de apă uzată, pentru că după cum se știe, suntem un laborator care n-am mai fost acreditat din 2010, de când s-a încheiat proiectul ISPA. Avem echipamente cu un anumit grad de uzură iar pentru monitorizarea apei potabile și a celei uzate, impactul asupra mediului prin deversările în râuri, de la stațiile de epurare, avem nevoie de o dotare corespunzătoare, ca cea primită astăzi. În plus, avem de-acum un aparat de detecție gaze, deci pe lângă apă vom monitoriza și aerul. Să nu vă mirați că avem achiziționată prin proiect și o mașină (n.r. un autoturism Dacia Duster) deoarece pentru monitorizări și prelevarea probelor de apă trebuie să ne deplasăm în tot județul. Astfel, având atașată și o trusă mobilă, prin kiturile pe care le vom avea disponibile vom putea face determinări la fața locului, legate de calitatea apei, acolo unde vom suspecta o posibilă poluare. Testările rapide le vom face la fața locului, asta până ce probele vor ajunge în laboratoarele noastre.

Astăzi am mai primit răcitoare de probă, pentru păstrarea mediilor bacteriologice cât și conservarea probelor, un incubator pentru consumul biochimic de oxigen, spectrofotometru, ph-metru de laborator, conductometru, turbidimetru, sistem pentru extracția grăsimilor și altele. În tranșa următoare vom mai primi și un cromatograf.

Ca o concluzie, noile dotări de care va benefica laboratorul nostru vor conduce la o siguranță a apei consumate iar pe partea de apă uzată o reducere a impactului asupra mediului“.

Daniel Basarabă, managerul proiectului de peste 1 miliard de lei, a recunoscut că la Aquacaraș se scrie o pagină de istorie importantă pentru destinul județului Caraș-Severin, grație acestor dotări fără precedent de care societatea va beneficia în următoarea perioadă.

Vă mărturisesc că startul proiectului a fost foarte bun, trendul este pozitiv, o serie de contracte sunt deja atribuite, altele în evaluare, am dat ordinul de începere în cazul mai multor lucrări. Pentru partea de laborator și producție intrăm într-o nouă eră la Aquacaraș. Timpii de intervenție vor fi mai scurți, echiparea va fi una profesionistă. Luna viitoare vor fi livrate aparate de sudură, motopompe, compresoare, inclusiv alte materiale de laborator. Sperăm ca până la mijlocul anului să ne fie furnizate și utilajele mari, precum auto-vidanjele. În ceea ce îi privește pe angajații care vor manevra noile utilaje, aceștia fie sunt din rîndul celor ce știu să lucreze deja pe aceste utilaje, fie sunt din rîndul celor ce urmează să fie instruiți în cursul acestor zile de specialiști pentru a dobândi cunoștințele necesare“.

Ușor, ușor ajungem în secolul XXI. Îmi aduc aminte că societatea asta avea în dotare acum câțiva ani trei roabe și două lopeți. Eu cred că este doar un prim pas, un început dar unul absolut necesar dintr-o serie lungă de echipamente operaționale ce urmează să fie furnizate societății Aquacaraș. Contractul cuprinde furnizarea de echipamente pentru întreținerea și operarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare, montaj și punere în funcțiune, instruirea personalului și asistență tehnică.

Toate echipamentele sunt achiziționate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor prestate de Aquacaraș SA către clienți și reducerea costurilor de intervenție. Finanțarea este obținută din fonduri europene”, a ținut să puncteze președintele AGA Aquacaraș, Hadrian Popescu.

Managerul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, a declarat că întregul proces de implementare al acestui proiect de anvergură va conduce implicit la angajări pe care societatea le va face în următorii ani în Caraș-Severin.

Sergiu TABAN

8 COMENTARII

 1. ”Dotări … Filipescu promite „apă cristalină“ la robinetele cărășenilor!”

  Dacă prin calcul (contabil) va reuși să nu aducă calculi (renali) cărășenilor, rămâne de văzut.
  Chestiune de ”apă cristalină” și (pr)omisiuni cu neurolitiază.
  Nu nefro…….

  • @avlFCRB: nu e bun calcarul nici în apă, nici în uretere (dacă mătăluță știi ce țevi or fi acelea) – chestiune de calcul la priorități.

 2. apă cristalină … asta era ceva melodie de-a lui Cristi de la Banat.
  Abia aștept să termine investițiile și mă voi duce cu probe de apă la analize, să se vadă ce apă de tot r*h*t*l avem la robinetele din Caraș.

 3. Apa cristalina ? Hmmm ,rămâne de văzut. Îl invit pe domnul Filipescu sa vina în zona Marginea ( mai precis pe strada Văliugului) sa încerce apa „cristalina ” care este acum plina de calcar ,clor cât cuprinde și multe multe cele .

 4. @zero: Iti fac programare la Obregia? E cel mai bun din tara. N-ai nevoie nici de pijamale, ca iti dau ei cu siguranta. Doar nu te lasa despuiat. :)))

  • @avlFCRB: Mătăluță vei scrie oricum un ”tata” în loc de ”țață”, așa că m-am lămurit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei