13.3 C
Reșița
marți, 25 martie 25

Drumurile județene… așteptări mari, bani puțini! Ce va decide conducerea județului?

Ce drumuri județene din Caraș-Severin vor fi reabilitate sau măcar cârpite în lunile ce urmează? O decizie greu de luat, în condițiile în care banii aflați la dispoziția autorităților județene sunt mai mult decât insuficienți. Doar sumele necesare pentru repararea a trei poduri de pe raza județului, aflate în stare critică, depășesc cu mult banii ce au fost alocați anul acesta județului Caraș-Severin la capitolul drumuri. În aceste condiții, conducerea județului face o analiză riguroasă a situației, pentru a decide spre ce tronsoane de drum vor merge puținele fonduri de care dispun.

În paralel, se află în evaluare ofertele (șase la număr) depuse în cadrul licitației pentru contractul cadru privind repararea drumurilor județene. Este vorba de un contract ce va fi încheiat pe patru ani și prin intermediul căruia președintele forului județean, Romeo Dunca speră să urgenteze pe viitor lucrările de reparații ce vor fi realizate pe cei peste 800 de km drumuri județene, pe care se va putea interveni imediat ce vor exista fonduri disponibile, fără să se mai aștepte după licitațiile derulate pentru fiecare tronson în parte.

Romeo Dunca: „Așteptările noastre nu pot fi mari”

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca a precizat pentru Reper 24 că în lipsa unor alocări substanțiale, nu există speranțe mari privind reabilitarea unui număr mare de drumuri. „Situația este foarte dură”, susține Dunca. Pe de altă parte însă, acesta precizează că toate tronsoanele au fost cuprinse pe diferite proiecte și se încearcă obținerea de finanțări pentru modernizarea acestora.

„O să fac un raport față de așteptările pe care ar trebui să le avem vizavi de reparația drumurilor județene ca să înțeleagă toată lumea ce drumuri județene sunt prinse pe diferite proiecte de finanțare, pe Saligny, CNI, fonduri europene. Apoi vine probleme drumurilor calamitate, avem și acolo o listă moștenită de 120 de poziții. Și cu aia trebuie să vedem ce este de făcut pentru că sunt câteva tronsoane importante care nu au putut fi reparate pentru că sumele alocate au fost cu mult mai mici decât cele necesare. Practic au fost subevaluate și acolo trebuie să completăm cu bani din același fond anual de reparații. După care avem o listă cu drumurile județene care au probleme și care așteaptă să se intervină pe ele. Și, bineînțeles, avem suma din care trebuie să împăciuim pe toată lumea. O să fac acest raport și o să fie foarte interesant ca să vedem cam ce așteptări putem avea, cam care este realitatea rezolvării problemei reparațiilor drumurilor județene din Caraș-Severin.

De exemplu, vă spun că din disponibilul de 7.300.000 de lei, bani alocați reparațiilor de drumuri județene, peste 2.000.000 de lei trebuie plătiți pentru acțiunea de deszăpezire care a avut loc în sezonul trecut. Vor mai rămâne undeva la 5.200.000. Și banii nu ne-ar ajunge nici pentru refacerea a trei poduri din județ. Este vorba de cel de la Slatina Timiș, pentru care au fost alocați 3.000.000 de lei și pentru care am refăcut devizul, după patru licitații la care nu s-a prezentat nimeni, iar valoarea reală este de 5.000.000 de lei. Deci aici este nevoie de 2.000.000 în plus, după care avem podul de la Berzovia, care este deteriorat, este un pericol public deja și se degradează cu fiecare zi ce trece. Acolo avem primiți 2.000.000, ori devizul este de 6.000.000 de lei. Aici trebuie să mai punem 4.000.000. Mai avem o refacere pod pe drumul județean de la Dognecea, unde avem, la fel, 1.700.000 de lei primiți și avem un deviz de 4.000.000. Deci, aceste trei poduri, dacă ar fi să le reparăm, nu ne ajung banii pe care îi avem.

Asta ne arată că așteptările noastre nu pot fi mari. Adică, dacă nu avem bani, cu ce să reparăm? După ce fac acest raport, am să fac o adresă oficială către toți parlamentarii noștri, indiferent de culoarea politică, să îi rog să găsească o soluție, pentru că degeaba poporul așteaptă dacă nu este cu ce. Situația este foarte dură”, a afirmat Romeo Dunca.

Președintele forului județean a mai subliniat, încă o dată, că absolut toate drumurile au fost „luate sub o anumită umbrelă”, adică au fost cuprinse în diverse proiecte depuse spre finanțare pe bani europeni sau guvernamentali. Pe de altă parte, sunt evaluate ofertele depuse pentru contractul cadru privind lucrările de reparație, astfel încât la momentul în vor avea loc rectificări bugetare și vor fi alocate noi sume pentru drumuri, acestea să poată fi folosite imediat. Conform lui Andrei Ungur, administratorul public al județului Caraș-Severin, dacă lucrurile decurg normal, după Paște va fi cunoscut câștigătorul licitației (sau câștigătorii, având în vedere că drumurile din județ au fost împărțite pe două loturi).

 

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei