fbpx
34.7 C
Reșița
vineri, 12 iulie 24

Dublu eveniment, în premieră la Reșița! Sub „umbrela” funicularului!

Municipiul Reșița va găzdui în perioada 26-28 iulie, un dublu eveniment, Street Delivery și UrbanEye Film Festival, manifestări reunite sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”.

Fantasticul Funicular va fi un prilej de a aduce comunitatea reșițeană laolaltă în jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a orașului, înainte să intre în șantierul de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune: o nouă axă de mobilitate (pietonală și de ciclism) care va conecta centrul orașului și dealurile dimprejur.

Sub formatul Street Delivery, MKBT și partenerii vor organiza tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții ghidate de artiști din toată țara, expoziții și dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanță, etc.

De mulți ani ne dorim să aducem conversațiile despre transformarea orașului mai aproape de oameni, mai în stradă. Nu e întâmplător că am ales să începem Street Delivery Reșița, un eveniment care sperăm să devină recurent, dedicând această primă ediție funicularului; 2024 ar putea fi ultimul său an în rugină, înainte de renovare și conversie într-un nou spațiu de promenadă. Ce ocazie fantastică să invităm comunitatea reșițeană în jurul funicularului, să-i facem cunoscută istoria și să dezbatem noua sa menire pentru oraș și pentru locuitori!“, precizează Marina Neagu, MKBT.

Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, aduce la Reșița, o serie de proiecții de film în aer liber în centrul civic, tururi ghidate în zona industrială, precum și un program bogat de evenimente dedicat copiilor și tinerilor.

Lista evenimentelor care compun programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură, precum și un spectacol de educație urbană cu ajutorul muzicii. Tinerilor și adolescenților le este dedicat un atelier de patrimoniu și explorare urbană prin film.

Reșița este un oraș în transformare. Ne dorim să contribuim și noi la aceast proces, prin aducerea împreună a locuitorilor, precum și prin înțelegerea etapelor transformatoare ale orașului și a direcției urmărite. Credem că activitățile culturale în spații publice reprezintă o bună formulă de a face aceste lucruri să se întâmple”, a declarat Monica Sebestyen, cofondatoarea Festivalul de Film UrbanEye.

Programul exact al activităților urmează să fie publicat în perioada următoare.

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” se derulează sub egida Reșița 250LAB și este implementat de MKBT împreună cu Asociația Arta în Dialog, în parteneriat cu o serie de organizații locale și naționale. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național si Primăria Reșița.

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. Dați nani la banii de la bugetul local!, de ce nu și un concurs cu premii, pentru elevi și sdudenti, despre cum să fie ceva din oras? De ce vă este frică de concursuri adevărate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei