15.7 C
Reșița
duminică, 25 septembrie 22

Dumitru Rujan: „Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, mai ales când este vorba despre mediul înconjurător”

Guvernul a aprobat două ordonanțe privind gestionarea deșeurilor, urmând ca săptămâna aceasta să fie adoptată o altă ordonanță privind regimul deșeurilor. Actele normative reglementează reguli și principii stricte privind reciclarea și depozitarea deșeurilor, transmite deputatul liberal Dumitru Rujan, care atrage atenți că aceste măsuri nu mai pot fi amânate, iar românii trebuie să dea dovadă, cu toții, de responsabilitate în acest domeniu.

Trebuie să avem grijă azi de viitorul nostru, de cel al copiilor noștri. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, mai ales când este vorba despre mediul înconjurător. De aceea se iau măsuri acum.

Guvernul a aprobat două ordonanțe din pachetul legislativ privind depozitele de deșeuri, gestionarea deșeurilor și asigurarea tratării deșeurilor înainte de depozitare. Astfel, transpunem în legislația națională normele europene privind deșeurile și soluționăm o problemă mai veche, amânată de mult timp.

spot_img

Prin aceste ordonanțe se reglementează o serie de restricții privind eliminarea prin depozitare a deșeurilor. Politica Uniunii Europene, în toate domeniile, indiferent dacă vorbim de industrie sau de deșeurile municipale, dorește reducerea cantităților depozitate, creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică.

De asemenea, ne dorim să reducem progresiv practica depozitării deșeurilor municipale colectate (până la 10% sau mai puțin până în anul 2035, cu posibilitatea aplicării unor derogări).

Totodată, a fost stabilit cadrul de reglementare necesar pentru asigurarea tratării deșeurilor înainte de depozitare. Implementarea legislației privind deșeurile este în sarcina autorităților locale”, precizează Dumitru Rujan.

Deputatul liberal cărășean mai informează că pentru următoarea ședința de guvern, premierul Florin Cîțu a solicitat Ministerului Mediului și Ministerului de Interne o informare privind situația deșeurilor depozitate temporar în România, mai ales în zona granițelor. Tot atunci va fi adoptat un al treilea proiect privind regimul deșeurilor.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei