fbpx
18.7 C
Reșița
luni, 17 iunie 24

Educația tinerilor și sănătatea locuitorilor, priorități la Armeniș

În ultimii câțiva ani, în mai toate localitățile județului s-a făcut câte ceva: mai o aducțiune de apă, mai o stație de epurare sau o magistrală de colectare a apelor reziduale, s-a mai peticit o stradă ori s-a asfaltat un trotuar, mai o pistă de biciclete ori o renovare a clădirii administrației publice locale.

Fiecare după cât a știut, cât a primit, dar mai ales după nevoile cetățenilor. Pentru unii e destul, alții spun că nu s-a făcut nimic sau mai nimic, unii sunt veseli și bucuroși, alții mereu nemulțumiți. Desigur, dacă primăriile ar dispune de fonduri nelimitate, unele localități ar arăta cu totul altfel. Dar fiecare face cum și cât poate, cu ce are la dispoziție: fonduri proprii, Anghel Saligny, bani din PNRR sau AFIR, proiecte pe GAL și sursele de finanțare pot continua.

Printre multele comune pe care le-am văzut în ultima vreme, una mi-a atras atenția: Armeniș. Situată pe Drumul European 70, pe culoarul Timiș-Cerna, la o aruncătură de băț de municipiul Caransebeș, Armenișul, alături de localitățile componente Sub Margine, Sat Bătrân și Feneș, se dezvoltă. Nu e o explozie de investiții, dar mereu e câte ceva de făcut: mai un drum ori un zid de sprijin acolo unde pământul s-a surpat, mai o reparație la cămin ori un dispensar medical, mai niște camere de supraveghere ori un sistem modern de iluminat stradal.

Recent, în noul dispensar medical din comună, situat în aceeași clădire cu administrația locală, complet renovate, și-a făcut apariția un medic de familie. Poate unora nu li se pare un eveniment, dar dacă ne gândim că multe, foarte multe din comunele județului, nu au medic, e totuși o performanță să reușești să aduci și mai ales să păstrezi un astfel de cadru medical. Și nu deservește doar pacienții din Armeniș, ci și pe cei din comunele apropiate ce nu beneficiază de un astfel de serviciu medical.

Un alt proiect câștigat de administrația locală a comunei Armeniș este cel de dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comună, un proiect de aproape 1 milion de lei.

Concret este vorba de calculatoare pentru laboratorul de informatică, echipamente digitale pentru 13 săli de clasă, mobilier și materiale didactice, dotarea unui cabinet școlar și a unei săli de activități sportive cu mobilier, echipamente digitale și alte echipamente specifice.

E mult? E puțin? E greu de spus, cu atât mai mult cu cât alte și alte proiecte depuse așteaptă finanțările, iar cele aflate în diverse stadii de execuție așteaptă să fie finalizate. Îmi amintesc că într-o discuție anterioară cu primarul Cristian Vela, acesta mi-a mărturisit: „Pentru mine, educația tinerilor și sănătatea locuitorilor sunt prioritare“.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ” dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comună, un proiect de aproape 1 milion de lei.”

    Și cine sunt beneficiarii ?
    Judecând după notele de la Evaluarea Nationala, sigur nu sunt elevii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei