În cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin a fost adusă în discuție situația adăpostului pentru oamenii străzii de la Caransebeș, unicul din Caraș-Severin și care ar avea locuri insuficiente pentru a acoperi nevoile județului.
În acest context, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, Elena Solomonesc, a informat Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin că în conformitate cu standardele de calitate în ceea ce privește un adăpost destinat oamenilor străzii, acesta trebuie să îndeplinească anumite condiții, un singur serviciu de acest tip în județ fiind puțin.
„Adăpostul corespunde din punct de vedere al standardelor de calitate, dar numărul de locuri poate fi suficient sau nu, e singurul din județ. O capacitate de 80 de locuri pentru un județ sunt destul de puține, plus că este în Caransebeș.
Dacă găsim un om al străzii la Băile Herculane sau la Moldova Nouă este destul de dificil de adus la Caransbeș”, susține Elena Solomonesc.
Legea privind perioada de timp în care oamenii străzii ar putea beneficia de serviciile unui astfel de adăpost este una destul de permisivă.
„Normal ar fi să vină să se încălzească, să se schimbe, să mânânce, să doarmă, să părăsească adăpostul, să vină iarăși noaptea. Dar dacă situația e gravă și nu au unde să meargă, pot rămâne acolo până se interconectează cu alte tipuri de servicii din cadrul DGASPC și reușesc să rezolve problema”, explică Elena Solomonesc.
Șefa AJPIS este de părere că ar fi nevoie să se mai înființeze astfel de adăposturi pe raza județului, chiar mai mici decât cel din municipiul de pe Timiș și Sebeș, situație în care ar scădea presiunea care se pune în acest moment pe secțiile de primiri urgențe ale spitalelor, unde sunt transportate de cele mai multe ori persoanele fără adăpost.
„Nu e bine, nici pentru acești oameni, nu e bine nici pentru medici și nici pentru pacienții care se află la serviciul de urgență. Acest serviciu este destinat doar cazurilor cu probleme medicale din rândul acelor persoane. Dar și după ce se rezolvă problema medicală trebuie duși undeva, și atunci nu cred că dacă ai un singur adăpost poți fi sigur că ai întotdeauna locuri disponibile, mai ales că se află doar într-o localitate și județul nostru este al treilea ca mărime din țară”, a mai susținut directorul AJPIS Caraș-Severin.
Privind într-un mod idealist, astfel de adăposturi ar trebui înființate atât la Reșița, cât și la Băile Herculane și Clisura Dunării, fiind rezolvată astfel problema oamenilor fără adăpost din aceste zone ale județului.
Lorena POENARU