14 C
Reșița
sâmbătă, 22 martie 25

Eveniment cultural-comemorativ, în două orașe, dedicat inginerului Constantin Orghidan!

Episcopia Caransebeșului a organizat un eveniment cultural-comemorativ dedicat numismatului și industriașului Constantin Orghidan,  joi, 5 septembrie, la împlinirea a 150 de ani de la naștere și 80 de ani de la moartea lui.

Slujba de pomenire și sfințire a cenotafului inginerului Orghidan a fost oficiată în Cimitirul Romano-Catolic din Oțelu Roșu, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în prezența academicianul prof. univ. dr. Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, prof. dr. Emanuel Viorel Petac, directorul cabinetului numismatic al Bibliotecii Academiei Române, a Jandarmeriei Române și a mai multor personalități culturale din județul Caraș-Severin. Gazda evenimentului a fost primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu.

Personalitatea și activitatea profesională a inginerului Constantin C. Orghidan a fost prezentată în cadrul unei conferințe care a avut loc în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul evenimentului a fost prezentat filmul documentar „Inginerul Constantin Orghidan, un mare industriaș și mecena al Românei”, realizat de Diana Ilica, cu colaborarea Academiei Române și a Bibliotecii Academiei Române și prezentat pe TVR 1, sâmbătă 20 iulie 2024, la „Ora Regelui”, după cum au informat reprezentanții Epsicopiei.

„Este într-adevăr un exemplu pentru fiecare dintre noi acest mare industriaș, om de cultură, colecționar, numismat. A avut această pasiune de a aduna monede, de a aduna lucruri de valoare și de a le lăsa posterității. Nu s-au risipit după trecerea sa la cele veșnice. Cred că oamenii din ziua de astăzi ar trebui să se gândească la parcursul frumos pe care l-a avut acest om, această personalitate, Constantin Orghidan.

A început de jos, a urcat cu multă răbdare toate treptele, a ajuns foarte departe, dar nu a uitat de unde a plecat și întotdeauna s-a aplecat spre ceilalți oameni, dând dovadă de iubire față de toți, dar și de Biserica neamului. Este unul dintre ctitorii Bisericii «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din Anina, a participat substanțial la ridicarea Bisericii «Pogorârea Sfântului Duh» – Ferdinand din Oțelu Roșu, la Biserica din Călan, dar și la ridicarea casei parohiale din Ferdinand-Oțelu Roșu”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Dat uitării în perioada comunistă, o personalitate ca a numismatului și industriașului Constantin Orghidan nu putea rămâne necunoscută.

Fiind redescoperit la inițiativa Academiei Române, în luna septembrie a anului trecut i-au fost deshumate osemintele din cimitirul romano-catolic Oțelu Roșu și reînhumate, după dorința sa, la cimitirul Bellu din București.

foto: Episcopia Caransebeșului

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei