0.7 C
Reșița
sâmbătă, 02 noiembrie 24

Faraonul și prozeliții reșițeni

De-a lungul celor 10 ani de mandat i s-a spus în multe feluri: președintele ghinion, mutul, șifonierul, turistul, faraonul și exemplele pot continua. Departe de mine gândul de a-i lua la puricat activitatea administrativă, relațiile externe, plusurile și mai ales minusurile activității de președinte.

Acum, la final de mandat, se pare că încep să iasă la iveală tot felul de matrapazlâcuri atât din perioada celor 10 ani de președinție cât și de mai înainte, de pe vremea când era primar al Sibiului. Despre una din aceste „ciupeli“, scoasă la lumină mai zilele trecute de presa centrală aș vrea să vă povestesc și să fac legătura cu urmașii acestei activități de aici, din municipiul de pe Bârzava:

În perioada în care era edil al Sibiului, la solicitarea unui „amic“ și partener de afaceri, Iohannis a mutat indicatorul care delimita una dintre ieșirile din oraș (cu de la sine putere și fără vreo bază legală) cu vreo 50 de metri mai spre Șelimbăr. Acest lucru i-a permis „amicului“ de afaceri să construiască un drum de acces spre un obiectiv economic cu aproape 1 milion de euro mai ieftin.

Nu intru în amănunte; ideea e că fără a avea o bază legală, cu de la sine putere și doar în interesul unor afaceri care cu siguranță i-au adus profit a mărit suprafața administrativă a orașului în detrimentul unei comune mai mici. Deh, „niște țărani“, ce le trebuie lor suprafața întreagă.

Acest fapt m-a detrminat să scriu despre o întâmplare asemănătoare petrecută în municipiul Reșița. Motivul este același: interese fiinanciare. Iată povestea reală a pățaniei edilului Ioan Rusu de la Ezeriș, vecin de tarla cu primarul Ioan Popa de la Reșița:

„Încă din anul 1999, când primar la Reșița era tot un Popa, dar Mircea Popa, iar eu eram viceprimar la Ezeriș, s-a făcut prima delimitare a municipiului Reșița cu vecinii, inclusiv cu noi, cu Ezerișul. Delimitarea s-a făcut de o firmă din Ploieși la comanda municipiului Reșița, pe banii primăriei Reșița. S-au stabilit și montat la acea vreme borne de delimitare a teritoriului, iar hotarele se puteau vedea și prin satelit“ a declarat pentru Reper24 primarul actual al comunei Ezeriș Ioan Rusu.

„În anul 2011 când OCPI-ul s-a ocupat de reașezarea hotarelor comunităților din Caraș-Severin, am semnat acordul privind hotarele între Ezeriș și Reșița pe același amplasament stabilit în 1999, amplasament ce cuprindea și stația de curent de la Km 8 ca fiind pe teritoril administrativ al comunei noastre“ a mai adăugat edilul Rusu.

În anul 2018 încep lucrările în Ezeriș la alcătuirea noului PUG (plan urbanistic general) absolut necesar și obligatoriu pentru fiecare unitate administrativ teritorială, finalizat în 2022. Anul următor a fost necesar pentru obținerea avizelor pentru noul PUG, iar în februarie 2024 a fost depus la OCPI pentru avizul final și încărcarea acestuia în sistemul național.

„Acolo s-a văzut că municipiul Reșița a intrat abuziv peste teritoriul Ezerișului, ocupând în acte, câteva hectare de teren, respectiv suprafața actualei stații de transformare de la Km 8“ afirmă Ioan Rusu.

Motivul acestei treceri ilegale a unei suprafețe de teren în domeniul municipiului Reșița este pe cât de simplu, pe atât de banal și actual: banii. Pe lângă cei aproximativ 250 de mii de lei pe care Transelectrica îi plătește sub formă de chirii și impozit pe salarii se mai adaugă un „mizilic“: taxele pentru extinderea stației printr-un proiect cu finanțare europeană, proiect în valoare de câteva zeci de milioane de euro.

Dintr-un foc, primăria Ezeriș se vede păgubită cu câteva sute de mii de euro, la care se adaugă chiriile și impozitele pe salariile angajaților din stație. Trecerea acestui teritoriu de la un UAT la altul nu a fost posibilă fără complicitatea unor funcționari din primăria Reșița și de la OCPI.

Edilul Rusu, descoperind frauda a solicitat administrației reșițene, într-o primă fază, corectarea ilegalității și trecerea respectivului teren din nou în domeniul comunei Ezeriș. Pentru a nu intra într-un rahat și mai mare, consiliul local Reșița, într-una din ședințele din această vară, este de acord să „cedeze“ gratuit comunei Ezeriș respectivul teritoriu. A fost nevoie de  o HCL și de avizul aleșilor locali reșițeni pentru retrocedare, cu toate că atunci când a fost luat cu japca nu a mai fost nevoie de nicio hotărâre. S-au făcut actele de o mână de funcționari publici de la primăria Reșița și de la Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Caraș-Severin.

Aici intervine…„Dorel“ unul din funcționarii serviciului Patrimoniu din cadrul primăriei reșițene, probabil același care a întocmit „actele“ de trecere a respectivului teritoriu în patrimoniul administrației locale. S-a aprobat în ședința de CL așa zisa retrocedare cu titlu gratuit, a fost trimisă la OCPI, după care Dorel intră în concediu. La câteva săptămâni de la reluarea atribuțiilor, „își amintește“ că trebuie să trimită către același OCPI și documentația care a stat la baza retrocedării terenului către comuna Ezeriș.

Din păcate „amnezia“, răutatea sau, de ce nu, solicitarea unor șefi ierarhici superiori îl împiedică pe Dorel să trimită tot către OCPI adresa de înaintare a documentației. Lăsând la o parte faptul că toate trebuiau trimise la pachet, aceste tergiversări denotă o lipsă de bun simț și o răutate din partea unui funcționar public și așa pospăit cu ceva urât mirositor. Lipsa acestui înscris (două vorbe pe o coală de hârtie în care se precizează că… „Vă înaintăm următoarele documente conform HCL, Nr… din data de…“) face ca noul PUG al comunei Ezeriș să stea tot în așteptare, în timp ce PUG-ul vechi a expirat din luna ianuarie a acestui an.

Consecințele acestei tergiversări le aflăm tot de la edilul Ioan Rusu: „În primul rând comuna Ezeriș pierdea anual 250 de mii de lei; am pierdut dar sperăm să recuperăm banii din autorizația de construcție, de modernizare a stației, din certificatul de urbanism. Ce mai pierdem de 8 luni de zile…nu putem să ne continuăm proiectele de modernizare a infrastructurii comunei din cauza lipsei unui PUG valabil, cel vechi fiind expirat de la începutul anului. Nu putem să dăm certificate de urbanism și în pericol mare se află una din cele mai mari investiții care cuprinde 3 comune: Ezeriș, Zorlenț și Fârliug. Este vorba de alimentarea cu gaz. Dacă lucrurile nu se repară într-un timp rezonabil vom pierde definitiv acest proiect. Asta ne îndeamnă să ne adresăm altor organe ale statului român, pentru recuperarea prejudiciuliui și a celorlalte cheltuieli“ a mai adăugat primarul comunei Ezeriș.

„Parte din terenurile aflate în această zonă vor fi introduse, în noul PUG, în intravilanul localității Soceni, permițând astfel dezvoltarea unor obiective turistice, a unor case de vacanță și a unor afaceri pentru care oamenii așteaptă de luni de zile aprobările, blocate de acest conflict“ a mai spus Ioan Rusu.

„Chiar dacă e vorba de municipiul Reșița nu vreau să se creadă că niște țărani, chiar dacă sunt încălțați în cizme sau opinci sunt și proști. S-ar putea întâmpla ca buturuga mică să răstoarne carul mare“ și-a încheiat of-ul edilul Ioan Rusu.

Dan AGACHE

 

1 COMENTARIU

  1. Odată cu plecarea lui Rusu din PNL incepe și gâlceava. De ce nu a făcut precizările astea cat timp era încă penelist? Trecând peste asta, bun si-asa. Doar că atunci când vor ieși la iveală toate mizeriile făcute de tăițel, el va fi departe deja, in vreo tara tropicala cu care nu avem tratate de extrădare. Urmăriți peisajul local, deja se pregătește preluarea frâielor de sluga tăițelului- mult-educatul și inteligentul Dani Călin care va ajunge primar fara a fi ales. Stați să vedeți dacă nu va fi așa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei