fbpx
14.1 C
Reșița
vineri, 29 martie 24

Finanțări pentru o apă mai curată la Berzasca

Printre proiectele depuse de administrația locală din comuna Berzasca pe programul Anghel Saligny se numără și cel de asfaltare a unor străzi din comună. Proiectul a primit aprobare pentru finanțare, iar edilul Petru Furdui continuă demersurile pentru întocmirea tuturor actelor necesare scoaterii la licitație a acestui proiect.

„Este un proiect care vine în completarea celui de dezvoltare urbană a localității. Sunt străzi ce vor fi asfaltate în Libcova și în Berzasca, dar nu e vorba doar de asfaltarea unui carosabil; proiectul include și rigole, podețe și refacerea trotuarelor.

După ce am finalizat proiectele de introducere a conductelor de apă și de canalizare, acest proiect este menit de a da o nouă față localităților din comuna noastră“, explică edilul.

Un alt proiect, care a primit undă verde și aprobare pentru finanțare prin același program Anghel Saligny, prevede modernizarea stației de captare și branșamente în afara zonei de intervenție a proiectului legat de asfaltare.

„Este vorba despre probleme pe care noi le-am semnalat de-a lungul timpului în ceea ce privește calitatea apei furnizată către populație. Ani la rând am tot sesizat Garda de Mediu, Apele Române, Instituția Prefectului, Garda Forestieră, ITRSV-ul, pentru calitatea apei care vine din amonte de localitatea Berzasca.

Prin Programul SAPARD, administrația noastră a primit finanțare pentru aducțiunea de apă din albia râului Berzasca printr-un prag în albie, având la bază un studiu hidro-geologic emis de Apele Române și APM-ul, atunci când apa corespundea calitativ. În decursul timpului au fost aprobate lucrări în amonte de captarea  aceasta (care e situate la 7,5 km mai sus de Berzasca), lucrări de exploatare a masei lemnoasă care nu au fost supravegheate corespunzător (pe raza unui ocol silvic privat ce aparține de Bănia), dar mai mult, în Bregheda s-a autorizat o exploatare minieră de suprafață ce a compromis calitatea apei“, a adăugat edilul Petru Furdui.

Noul proiect, ce a obținut deja finanțare, propune realizarea unui sistem de captare în dren, în albie. Concret este vorba de construcția unui deznisipator cu o capacitate mai mare ce va permite apei să stea mai mult timp până să ajungă la aducțiune și o lipezire naturală a acesteia până la stația de tratare și de clorinare.

„După finalizarea acestui proiect vom putea să livrăm populației o apă curată, dezinfectată și potabilă, lucru care în prezent nu este posibil în cazul unor ploi mai abundente sau când se efectuează exploatări de masă lemnoasă în amonte de locul de captare“, a mai precizat primarul comunei Berzasca, Petru Furdui.

Dan AGACHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei