Instalații electrice defecte sau supradimensionate, coșurile de fum necurățate, ori folosirea focului în spații neamenajate corespunzător sunt principalele cauze generatoare de incendii la nivel național.
Pentru prevenirea acestora și pentru un sistem de detecție și avertizare a pomierilor, a căror intervenție poate salva vieți și poate reduce semnificativ pierderile materiale, la nivel național se desfășoară campania „Detector pentru viață”.
A început de la finalul lunii trecute, activitatea de montare a primelor detectoare de fum, și în locuințele din județul Caraș-Severin. Mai multe familii din localitățile Vrani, Bigăr și Obreja au primit vizita pompierilor militari și voluntari, intrând în posesia unui asemenea dispozitiv, oferit cu titlu gratuit. Activitatea va fi continuată în zilele următoare și în celelalte localităţi din județ, identificate ca fiind vulnerabile.
Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu în spațiile în care sunt amplasate. Prin alarmarea rapidă a echipelor de intervenție, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu cu consecințe dezastruoase.
Dan AGACHE