Schimbările climatice fac ca oamenii din mediul rural să fie tot mai interesați de alimentările cu apă. În plină secetă, în România au secat lacuri și fântâni, s-au uscat recoltele pe câmp, iar gospodarii se văd și cu grădinile distruse de soarele arzător și lipsa precipitațiilor. În multe zone din țară se aduce apă cu cisternele pompierilor pentru ca locuitorii să poată adăpa animalele și să aibă în gospodărie.
În aceste condiții, proiectul de introducere a rețelei de apă potabilă în satele aparținătoare comunei Armeniș este privit cu bucurie de localnici.
„Este un proiect așteptat de locuitorii din Sat Bătrân și Sub Margine, finanțat prin Fondul de Mediu cu peste 3,5 milioane de lei. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, avem convingerea că până la sfârșitul acestui an, locuitorii celor două sate vor avea apă la robinetele din case“, a declarat pentru Reper24, primarul comunei Armeniș, Cristian Vela.
Există deja două foraje de mare adâncime în cele două localități care vor asigura un debit normal și în perioadele secetoase și se așteaptă acum doar introducerea rețelelor de distribuție, la care se lucrează intens.
„Va exista și câte o stație de alimentare în fiecare localitate; vom avea pompe de distribuție, instalații de filtrare și de purificare a apei. Avem, de asemenea, realizate alimentările cu energie electrică. Sunt câteva lucruri, destul de costisitoare, ce nu au fost cuprinse în proiect. Asta înseamnă că va trebui să asigurăm cofinanțarea pentru ele, dar satisfacția de a reuși ca fiecare locuitor din cele două sate să aibă acces la apă potabilă nu se măsoară în bani“, a mai spus primarul comunei Armeniș, Cristian Vela.
Dan AGACHE