fbpx
21.7 C
Reșița
marți, 28 mai 24

(FOTO) Radiografii 3D, la Spitalul municipal din Caransebeș

Leziunile osoase și nu numai vor putea fi detectate mai ușor, la Spitalul Municipal din Caransebeș. Cu un aparat de ultimă generație, achiziționat printr-un proiect european de 8 milioane de euro, alături de alte echipamente ultramoderne, în unitatea medicală se vor putea face radiografii 3D.

Echipamentul nu poate fi pus în funcțiune, însă, până nu primește acreditarea CNCAN, spune șeful Secției Radiologie, medicul primar Călin Grozăvescu. „Aparatul are multiple aplicații care duc radiologia convențională 2D mai aproape de computerul tomograf, are un nivel mult mai scăzut de radiații și detectează leziunile osoase pe care radiologia 2D le poate rata, precum fracturile oaselor mici, de exemplu. Pe lângă radiografii clasice, Multitom Rax poate să facă și radiografii 3D, iar în România mai sunt doar două aparate de acest gen“, a precizat Grozăvescu.

La rândul său, primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, spune că beneficiari vor fi pacienți din toată zona: „Important este că aceste aparate au venit la Caransebeș și că de ele vor beneficia pacienții de aici, din zonă. Vorbim de aproximativ 40% din populația județului, să nu uităm că spitalul din Caransebeș este al doilea ca importanță din Caraș-Severin.”

Tot prin proiectul european a fost achiziționat și un aparat de rezonanță magnetică de înaltă performanță, care funcționează deja, dar și alte dotări pentru aproape toate secțiile spitalului. Proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în municipiul Caransebeș”, derulat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare ( POIM) 2014-2020, are un buget total de aproape 40 de milioane de lei.

Concomitent, continuă lucrările de modernizare a instalațiilor electrice, de iluminat și de fluide medicale, precum și cele de montare a senzorilor de detecție a incendiilor. În aceste zile s-a lucrat la etajul 6, la secția Obstetrică-Ginecologie, lucrări finalizate pe jumătate de etaj.

„În momentul de față s-a finalizat jumătate din secția de Ginecologie, facem recepția la aceste lucrări, s-au schimbat partea electrică, partea de fluide medicale, adică oxigen și vacuum, precum și acele semnalizatoare la incendii. Urmează tot pe etajul 6 partea de Neonatologie și finalizarea Secției Ginecologie, apoi coborâm pe celelalte etaje, pe fiecare etaj, să finalizăm aceleași lucrări”, a declarat Florin Bogdea, manager de proiect, city managerul municipiului Caransebeș.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei