Frig, vânt, ploi, noroaie, aglomerație, nervi, stres; cam așa aș descrie ultimele două săptămâni. E drept, au mai fost și perioade cu soare, dar reci. Cu toate acestea pe șantierul tramvaiului reșițean s-a lucrat. S-a lucrat și de Ziua Națională a României și sâmbăta și duminica și ziua și noaptea, ceea ce denotă interesul pentru urgentarea lucrărilor.
Dar oricâtă dorință de finalizare a acestui proiect am avea (și noi, și constructorul), lucrurile nu merg pe cât de repede ne dorim. Dovadă stau cele puțin peste 200 de zile de la începerea lucrărilor. Cam atât s-a făcut în cele 200 de zile, sau 29 de săptămâni dacă vreți. Și le vom lua la… roată. La 4 roți în zona Muncitoresc și doar la două în Triaj, Luncă și Govândari. Hai la drum, deci!
Pod Intim – Sens giratoriu: Tronsonul de pod aflat în lucru (firul 1, spre centru) este puțin altfel decât acum 2 săptămâni. S-a turnat primul strat de asfalt și vor mai urma două. Constructorul și-a propus să definitiveze până de sărbători.
Tot pe pod a început ieri demontarea balustradelor vechi și cofrarea pentru o bordură de beton, în exteriorul trotuarului. Vor fi montate balustrade noi, surprinse într-o imagine din depoul viitorului tramvai, transformat așa cum spuneam în depozit de materiale. Tot până de sărbători se va asfalta și trotuarul. Șina este întinsă, sudată și mai e nevoie de montarea armăturii și turnarea stratului de beton pentru finalizarea ei.
În sensul giratoriu se descărca ieri încă un TIR (al câtelea oare) cu … borduri. Și mari și mici și de toate formele. Tot acolo sunt depozitate și tronsoanele de șină de tramvai ce vor face legătura între zona Intim și pod. Se dorește redeschiderea circulației pe acest pod până de sărbătorile de iarnă.
Zona Intim – Victoria: este dacă vreți, zona cu cele mai multe lucrări în derulare, de pe întregul tronson al viitorului tramvai. S-au adus și s-au montat stâlpi noi, în locul celor lipsă sau a celor ce trebuiau înlocuiți. Până la sfârșitul acestui an vor veni (în total) aproximativ 100 de stâlpi noi și vor fi și montați.
Firul 2 de tramvai (Intim-Victoria) este întins aproape în totalitate și o mare parte din acesta este deja încastrat în beton. Se calibrează șina, se cofrează se toarnă beton rapid (ce permite decofrarea în nici 24 de ore), se decofrează, se mută caprele și operațiunea se reia. În paralel se lucrează, se lucrează la introducerea firelor și a cablurilor electrice în tubulatura instalată deja în pământ, se pregătește armătura pentru viitorii stâlpi de iluminat stradal, se montează căminele de pluvial dintre șinele de tramvai și căminele pentru cablaje.
În spatele blocului 1 de pe B-dul Republicii, la viitoarea stație de alimentare cu energie electrică a tramvaiului, se lucrează atât în interior, cât și în exterior pentru finalizare. Vă reamintesc, aici au sosit câteva containere cu o parte din aparatura necesară, restul urmând să fie introdus aici de către specialiștii EEI.
Până spre Victoria se mai lucrează la pregătirea pentru montarea bordurilor, se introduc firele în cablaje de diferite firme (telefonie, fixă și mobilă, internet, etc). Încă nu a fost spart asfaltul și se pare că nici nu va fi spart anul acesta.
Zona Victoria-Intim (firul 1) este dacă vreți, cea mai oropsită dintre toate. Aici nu mai există trotuar, asfaltul (sau cât a mai rămas din el) e plin de noroi, iar colac peste pupăză (de parcă ploile nu ar fi suficiente) s-a mai spart și o conductă de apă potabilă și de mai bine de o săptămână susură languros pe sub picioarele trecătorilor și roțile utilajelor. Tot stau și mă întreb: oare când se apucă cei de la Aquacaraș de executat racordurile cu noua țeavă de apă? După ce se va turna asfaltul?
Înainte de a trece mai departe, vreau să vă dezvălui aici și nu la final, una din promisiunile constructorului: până la Crăciun se vor reface (parțial) aleile, astfel încât Moș Crăciun să poată ajunge în casele copiilor fără noroi pe cizmele sale roșii. Nu va fi refăcut în totalitate, dar parțial, da.
Victoria – Kaufland: Aici activitate este, dar mai puțină. Asta și poate pentru că sunt aprope gata cu montarea șinei, atât pe firul 1, cât și pe firul 2. Pe zona firului 2 (Micro 4) se lucrează deja la turnarea asfaltului pe trotuare. Acesta va fi turnat în două straturi și acest lucru se vede deja. Mai sunt câteva porțiuni întrerupte și asta pentru că mai sunt câteva lucrări de executat. Același lucru se dorește și pe firul 1 (Micro 3), tot până de Crăciun, unde se lucrează deja la aducerea la nivel a zonelor în care a fost deja îndepărtat vechiul strat de asfalt.
Și pe acest tronson au fost montate căminele de colectare a apei menajere (între șine), s-a turnat pietriș și nisip, s-a nivelat și s-au montat bordurile ce delimitează șinele de tramvai de viitoarea zonă verde dintre firul 1 și 2.
Depou tramvai: aici, singura zonă în care am văzut că se lucrează e chiar la intrare, acolo unde se sapă fundații pentru viitorii stâlpi de susținere a firului de contact. În interiorul depoului… materiale câte vrei, ce vrei, dar mai ales ceea ce trebuie pentru un șantier întins cât e… Reșița de lungă. De la cămine de scurgere la țevi de polietilenă de diferite mărimi (pentru pluvialul de pe Calea Timișoarei), bride pentru șină, cauciuc, plasă de rigidizare (din plastic), folie de impermeabilizare, țevi din fontă ductilă, plase de sârmă, armături din fier beton și multe, multe altele.
Triaj-Lunca Pomostului: Săptămâna aceasta am să sar peste zona Calea Timișoarei, din motiv de… vreme rea. Pe jos pierd foarte mult timp, cu bicicleta e frig și plouă, cu mașina… nu pot face poze, așa că… mai vedem altă dată ce s-a făcut.
În Triaj s-a pornit de la OMV Petrom cu montarea șinei pe firul 2 și s-a ajuns până aproape de semaforul mobil de la ieșirea de pe podul de peste Bârzava. Șina este deja întinsă, sudată și pe mai bine de jumătate a fost deja prinsă în beton. E o altă tehnologie, dar în final va fi o linie sigură pentru tramvai și circulația reșițenilor. Am aflat că în dreptul OMV s-a făcut o greșeală, observată după turnarea betonului. Una dintre șine era mai sus cu doar câțiva milimetri, oricum mai mult decît prevedea normativul. S-a spart, s-a recalibrat și s-a turnat din nou beton.
Se lucrează și se lucrează intens, fie că e rece sau plouă. Nu știu ce se va întâmpla de săptămâna viitore, atunci când meteorologii anunță maxime de zero grade și lapoviță și ninsoare pentru orașul de pe malul Bârzavei. Vom vedea atunci. Acum și nu atunci vă spun că în zona Lunca Pomostului nu s-a mai făcut nimic, în sensul că după turnarea stratului de asfalt de impermeabilizare nu mai e nevoie decât de montarea șinei. Și cum prioritar este Triajul, Podul Intim și zona Govândari, nu are cine să întindă șină și aici.
Muncitoresc-Universalul Vechi: Și aici lucrurile sunt pe finalizare pentru acest „sezon competițional“. Se lucrează la spargerea plăcilor de beton de sub pasajul TMK, o operațiune greoaie, dar nu imposibilă. S-a reșit finalizarea în mare parte a întregului tronson și mai este nevoie doar de stratul de asfalt de impermeabilizare ce se speră că va fi turnat… anul acesta.
Au rămas două porțiuni în care se poate trece de pe un sens pe celălalt, în rest se circulă pe un singur fir. Nu se va merge mai departe de sediul Poștei Vechi, actualmente corp al Primăriei Reșița în acest an.
Concluzii finale: Prea multe în încheiere nu sunt de spus. De lucrat am văzut că se lucrează; termene ca „22 decembrie e gata Govândariul“ sunt nerealiste și lipsite de veridicitate, iar timpul ne-a demonstrat acest lucru. Rămâne termenul final, primăvara lui 2024, eventual sfârșitul lui 2023. Așa scrie în contract, atât se poate. Nu poți da lucrul peste cap, doar pentru o promisiune (pe care sincer nu știu de ce au făcut-o cei din conducerea șantierului) ce era clar că nu putea fi onorată.
Au venit și o să mai vină muncitori străini pe acest șantier (dar și pe altele). De ce? Răspunsul e pe cât de simplu pe atât de trist: nu sunt români dornici să muncească pe astfel de șantiere. Cu riscul de a fi catalogat comunist, îmi amintesc șantierele României dinainte de 1989. Da, atunci s-a muncit mult pe astfel de șantiere. Acum, tinerii noștri, deprinși cu tehnologia IT și cu mai multe facultăți și masterate la activ, vor altceva. Atâta doar că de la dorință la „putință“… e o cale destul de lungă. Poate când vor realiza că nu au altă posibilitate…
Dar până atunci, mai este. Mă opresc aici și nu știu dacă înaintea Crăciunului voi mai avea posibilitatea să trec în revistă lucrările din șantier. Rămân optimist și vă doresc (în eventualitatea în care această trecere în revisă este ultima din 2022) un Crăciun Fericit alături de cei dragi, un An Nou cu bucurii și sănătate și un strop de optimism în ceea ce privește șantierul tramvaiului reșițean: la anul, pe vremea aceasta, toate necazurile și noroaiele vor fi… istorie. Doamne ajută!
Dan AGACHE
Multumim de reportaj d-le Agache; util si la obiect ca de obicei. Bine ca se lucreaza cu spor, speram sa iasa o lucrare trainica si frumoasa de care sa ne bucuram cu totii pentru ca asa ceva vine doar odata la 30-40 de ani.
Ce ma bucur ca se va circula in decembrie pe portiunea INTIM – RENK
”… astfel încât Moș Crăciun să poată ajunge în casele copiilor fără noroi pe cizmele sale roșii …”
–
Mai nou, e noroi și pe horn?
De unde e firma de n-are muncitori?