fbpx
2.7 C
Reșița
marți, 28 martie 23

(FOTO) Tramvaiul reșițean, în imagini de șantier; săptămânile 32-35

Printre sarmalele înghițite cu poftă de sărbători și paharele de vin, răchie ori pălincă, printre noroaiele ce caracterizează la această oră Reșița și circulația dată peste cap, printre zilele libere date de stat ori de conducerea firmei, încet, chiar foarte încet, șantierul tramvaiului reșițean începe să revină la normal. Asta dacă normal e să găsești la trei săptămâni după Anul Nou 15-20 de muncitori răsfirați în doar câteva zone ale orașului.

E drept că și vremea e potrivnică: ploi, vânt, dor de lucru… pardon, asta nu intră în categoria fenomenelor meteo, dar este un fenomen în general. Una peste alta s-a dus și termenul de 22 decembrie, termen în care unul dintre manageri chiar spera să termine Govândariul, s-au dus și sărbătorile sfârșitului de an și șantierul viitorului tramvai tot pustiu pare.

E drept că pe ici, pe colo parcă, parcă se mai lucrează câte ceva dar, vântul și ploile din ultimele zile nu dau mari speranțe reșițenilor. Dar nu-i nimic, vine Paștele și poate, poate iepurașul să ne scoată din mocirlă.

spot_img

Eu înțeleg că trebuia spart tot orașul odată, pentru a câștiga timp, căci primăvara lui 2024 e aproape și termenul final nerespectat ar aduce prejudicii materiale celor de la PORR; eu știu că e o lucrare amplă ce implică piedici la tot pasul (de la rețeaua de conducte descoperite în zona TMK, la rețeaua de apă ce trebuie introdusă în partea de sus a orașului), mai știu că nimic nu se face fără disconfort și știu, de asemenea, că forța de muncă e scumpă și greu de găsit, dar… parcă toate au o limită.

Pornesc această știre cu un sentiment de amărăciune; nu supărare, nu deznădejde, ci doar amărăciune, născută din supărarea mea că celor de la PORR parcă nu le pasă; de reșițeni, de termene, de lucrări…. Nu știu dacă și de calitate, dar cu siguranță au o mare problemă în ceea ce privește organizarea de șantier, de prioritizare a lucrărilor, de coordonare.

Dar să începem, deși nu sunt prea multe de spus:

Muncitoresc – Poșta veche: Mai pe jos, mai cu mașina (de bicicletă nici nu poate fi vorba până în primăvară) am pornit la drum. Ultimul tronson atacat de constructor e „leit – identic“ cu ce a rămas anul trecut. Un canal mare plin de apă, fără stratul de asfalt de impermeaabilizare, cu dalele din pasajul TMK rămase pe poziție, fără utilaje, oameni sau vreun semn că se va face ceva prea curând.

Ca noutate aș semnala gropile apărute în carosabil pe singurul fir pe care se poate circula, gropi ce nu prea pot fi ocolite de frică să nu ajungi în mirificul șanț ce străbate zona, amplasamentul viitoarelor șine de tramvai. Responsabilitatea lor e atât în curte celor de la PORR cât și în cea a Primăriei.

Lunca Pomostului – Triaj: De la Universitate-n vale, mândru șantier apare… scuze, nu m-am putut abține. Aici aceeași situație cu cea din zona Muncitoresc, cu singura diferență că stratul de asfalt de impermeabilizare a fost turnat încă de la sfârșitul anului, iar faptul că nu se circulă pe acel bulevard a conservat oarecum carosabilul. În rest zero utilaje, zero muncitori, zero interes. Poate la primăvară.

În ceea ce privește zona Triaj aici parcă se vede ceva activitate, dar și aceea întreruptă de rafalele de vânt și ploaie. Nimeni nu vrea ca muncitorii să lucreze zi și noapte, în orice condiții meteo sau chiar și de sărbători, așa cum am citit niște comentarii, hai să zicem răutăcioase. Și ei sunt oameni, au familii, au sărbători… Și mă întorc din nou la organizarea muncii, dar asta e o altă poveste.

Spuneam că în zona Triaj se vede ceva mișcare; s-au strâns caprele după turnarea unui nou tronson de șină, a fost turnată și bucata ce delimitează linia de tramvai de carosabil, au mai fost montați niște stâlpi (dintre cei noi). În rest, aceleași gropi în carosabil, greu de ocolit. Bine măcar că și-au scos cei de la PORR țepușele acelea din fier beton, necesare pentru montarea șinei; măcar atât.

Pod Intim – sens giratoriu: Fără prea multe poze de pe acest tronson. S-au mai montat niște balustrade, s-a asfaltat și bucata dinspre Calea Timișoarei, s-a mai lucrat câte ceva la trotuar, dar toate acestea anul trecut. În 2023 e… liniște. Parcă în sensul giratoriu să mai fie puțină activitate a celor de la EEI care și-au întins tubulatura pe marginea viitoarei șine de tramvai. Multe materiale (șină și borduri), câteva utilaje mai mult în trecere decât la lucru și o mână de oameni.

Intim – Victoria: Pare a fi zona în care se mai mișcă ceva; nu cum am vrea, nu cu foarte mulți oameni ori utilaje, dar parcă-parcă e puțină activitate. După ce a fost finalizată șina de la Victoria până la Intim (firul 2), acum s-a pus balast și s-a tasat până în carosabil. Se montează bordurile ce delimitează sensul de mers al tramvaiului de zona verde dintre căile de rulare ale tramvaiului, se pun căminele dintre șine (cele de pluvial) s-au mai montat niște stâlpi atât pentru firul de contact cât și pentru iluminatul public.

Am văzut că cei de la Electroechipament (care au mai avut ceva activitate după Bobotează, dar și între Crăciun și Anul Nou) au început să monteze căminele, se introduc firele în tubulaturi și se aduce la nivel solul. Sunt multe astfel de cămine care vor permite desfințarea cablurilor aeriene, lucru care nu e rău. Se pune balast între șinele de tramvai, se montează borduri (cam în dorul lelii, cum se zice, dar se montează).

Sunt curios când vor începe să lucreze pe firul 1 (sensul spre centru). În locul terasei lui Barbălată care a rezistat eroic (terasa) până la începerea ploilor, niște mormane de balast. În rest noroaie, bălți și niște mașini mici care se plimbă ca pe bulevard (fără să le pun la socoteală pe cele care au dreptul să circule prin șantier).

Complex Victoria – Kaufland: Nici aici nu e prea mare vânzoleală. Mai vezi unde și unde câte un utilaj, mai o mână de oameni care chiar se fac că lucrează, sprijinind lopețile și consultând cu asiduitate telefonul. S-au mai montat niște stâlpi, s-a mai turnat un strat de asfalt pe trotuar și un altul pe viitoarele piste de biciclete, s-a mai spart asfaltul vechi și s-a pregătit pentru finalizare și… cam atât.

Nu vreau să plec din zonă fără a semnala un aspect cel puțin ciudat: undeva în Micro 3 (cam pe la jumătate) e o porțiune delimitată de borduri, unde va veni pista de biciclete. Nimic nou până aici. Atâta doar că pe lățimea pistei (delimitată de borduri) e o diferență de nivel de 10 – 15 cm (măsurat la ochiometru). Adică cea dinspre blocuri e mai sus decât cea dinspre carosabil. La cei 2 metri (sau cât o avea lățimea pistei), cei 10 – 15 cm sunt vizibili din avion. Acuma ori se pregătește un traseu special pentru bicicliști, ori cineva a montat bordurile cu gândul la sărbătorile ce va să vină (lucrarea e de anul trecut, dar abia acum am observat-o).

Depou tramvai: Vă spuneam la sfârșitul lui 2022 că s-au adus acele poțiuni de șină ce vor permite tramvaiului să treacă de pe un sens pe celălalt, amplasate chiar la intrarea în depou. Acum au fost încastrate în beton și am observat chiar că a început să se monteze șina de tramvai în interiorul curții depoului. Spun că am observat pentru că din cauza bălților imense nu am reușit să intru în depou.

Nu am văzut montați nici stâlpii de susținere a firului de contact, cu toate că ceasul ticăie mai repede decât se mișcă muncitorii. Din câte îmi amintesc la sfârșitul acestei luni (prin 29 ianuarie parcă era termenul) trebuie să sosească prima garnitură de tramvai. Poate de aici interesul crescut în a finaliza șina de tramvai din interiorul depoului.

Aceleași probleme de carosabil varză atât în zona Kaufland cât și la Intim, dar și în Lunca Pomostului, la trecerea de la OMV. Se mai aruncă o lopată de zgură sau ce o fi, dar… degeaba. Acolo sunt locurile cele mai periculoase pentru mașini și pentru șoferi.

Concluzii finale și comentarii: Nici nu știu cu ce să încep și până unde să zic. Am făcut joi (19 ianuarie) 45 de minute de la mate-fizică până în Triaj (de acolo drumul a fost liber). Motivul – se lucra la traversarea de la OMV: 4 oameni, 3 lopeți, 2 utilaje. Rezultatul – astăzi se circula la fel de prost pe acel tronson, la fel ca ieri sau zilele trecute. Nici pe centura mică nu e mai rapid. Am făcut cam 30 de minute din Govândari până în centru, grație  celor 3 mașini de școală prinse pe traseu și a fluxului destul de mare de autoturisme.

Am citit mai multe comentarii (multe ale celor declarați fățiș împotriva primarului și a tramvaiului) referitoare la o porțiune de trotuar în Micro 4 (zona magazinului Profi). De fapt, problema e că acolo se îngustează zona și pista de biciclete se suprapune cu trotuarul. Corect, atâta doar că cei care comentează nu vin și cu soluția tehnică.

Variante nu sunt multe. Prima ar fi să se dărâme colțul blocului turn pentru a permite pietonilor să treacă prin zonă, nestingheriți de bicicliști. A doua ar fi să se îngusteze carosabilul la un singură bandă pe sens în acea zonă, tot pentru confortul pietonilor. Dar e cam aiurea să ai pe o lungime de 6 – 7 metri pista de biciclete suprapusă cu trotuarul. Sunt convins că dacă veți găsi o soluție viabilă, ea va fi pusă în practică.

Un alt aspect semnalat de patronul unui magazin din zona Govândari, e lipsa de organizare. Acesta, fiind zi de zi în zonă, observă și explică: se începe la spargerea vechiului trotuar și se lucrează 2 zile, după care muncitorii dispar și apar peste o săptămână; se toarnă azi 5 metri de asfalt, iar următorii 5-6 metri peste 3 zile; sunt muncitorii puși să înceapă o lucrare, după care sunt mutați și o reiau peste alte câteva zile.

O explicație ar fi lipsa muncitorilor. În vară mi s-a spus că pe acest șantier erau cam 80 de oameni cu tot cu conducătorii de utilaje (și personalul TESA, probabil). Între timp au mai fost aduși indieni și pakistanezi, iar acum șantierul e aproape pustiu. Lipsa forței de muncă să fie de vină? Salariile? Nu știu, pentru că cei din conducerea PORR a acestui șantier nu prea mai răspund la telefon. Să nu fi aflat că s-au terminat sărbătorile? Sau să fie supărați că au pierdut rămășagul cu 22 decembrie?

Cu toate că mi-am propus să nu mai readuc în discuție subiectul, nu pot să nu o fac. De la Muncitoresc și până la Kaufland, mașinile vor circula pe două benzi pe sens. Cum de sunt unii atât de siguri de contrariul acestor afirmații? E greu să măsori cu pasul ori cu ruleta distanța dintre șină și trotuar? Sunt 6 metri, spațiu suficient pentru 2 mașini. Da, e drept că sunt locuri de parcare mai puține pe bulevard (Micro 3-4), dar lipsa acestora va fi compensată cu parcările ce vor fi construite în microraioane. 14 sau 16 parcări supraetajate, suficiente atât pentru autoturismele ce-și aveau locul de domiciliu pe bulevard, cât și pentru cele parcate între blocuri, prin cele mai ciudate „parcări amenajate“ de proprietari. Răbdare doar.

Ar mai fi multe de spus, dar nu au intrat zilele în sac. La ritmul actual al lucrărilor cred că pe la finalul lunii februarie voi mai posta o știre, nu de alta dar dacă tot e să vorbim, măcar să avem despre ce. Între timp așteptăm să apară tramvaiul, să treacă sărbătorile (sic) și să reînceapă munca pe șantier, să vedem cum va arăta centrul transmodal de la Muncitoresc (câștigat tot de PORR), să vedem cine și când se va apuca de introducerea țevilor de apă în partea de sus a orașului. Banii au venit, așteptăm și muncitorii. Între timp, termenul de finalizare se apropie, iar ceasul bate: tac-tac.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

  1. ”… Sunt curios când vor începe să lucreze pe firul 1 (sensul spre centru) …”

    Dacă tramvaiul tot e bidirecțional la ce ar mai fi nevoie și de ”firul 1”?
    Iaca, câte o stație de intersectare /așteptare cu macaze și linie dublată din loc în loc (ca la CFR) și problema e rezolvată low-cost, low-time, low-brain, low-noise.

    • si peste 10 ani, daca se va dezvolta Resita, ceea ce oricum nu cred ca o sa se intample…ce faci?

  2. Ca să ”câștigi” un ”proces” sunt necesare 3 condiții simultane și eliminatorii:
    1. Să ai dreptate
    2. Să ai și cu ce să dovedești că ai dreptate
    3. Să ai și cui să-i dovedești că ai dreptate, respectiv să găsești persoana dispusă să îți dea dreptatea pe care o ai.

    Adică … 3 x ”să ai”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei