fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Mica Unire, sărbătorită la muzeul din Reșița!

Muzeul Banatului Montan din Reșița a organizat în perioada 18-20 ianuarie 2023 un ciclu de activități cultural-educative reunite sub titlul „Cuza – omul, reforma, legenda. 164 de ani de la Mica Unire”, la care au participat elevi și studenți de la Centrul Universitar UBB Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic Reșița, Școlile Gimnaziale nr. 7 și 8 din Reșița și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Aurora” Reșița. Lor li s-au alăturat și participanți de la Centrul pentru Persoane Vârstnice Reșița. În cadrul acestor activități au fost vizionate materiale video cu caracter interactiv dedicate actului istoric din 1859, precum și reformelor înfăptuite în această perioadă.

„În data de 24 ianuarie 2023 aniversăm 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment în care românii indiferent de rang, statut social, avere, studii, interes personal sau de grup și-au dat mâna și, împreună, au pus temelia viitorului stat modern român prin alegerea unui singur domnitor în persoana lui Alexandru–Ioan Cuza.

Unirea Principatelor Române sub un sigur domnitor și un singur stindard a reprezentat atât primul pas al afirmării identității noastre naționale și culturale între celelalte națiuni ale Europei, cât și forța motrice a evoluției sociale, economice, culturale și politice necesare recunoașterii și consolidării poziției României în rândul celorlalte state europene.

spot_img

Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică pentru românii de pretutindeni constituie prilejul aducerii unui prinos de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri, cunoscuți, dar și necunoscuți!”, a declarat managerul Muzeului Banatului Montan Reșița, Livia Magina.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei