Fundația Comunitară Banatul Montan, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator, demarează o campanie de strângere de „fușăraie”, în vederea organizării unei expoziții cu caracter permanent pe această temă (unică în România). Data limită – 20 septembrie 2021.
„Aproape că nu există vreo familie din Reșița care să nu se mândrească cu cel puțin un „fușărai” făcut în uzină. Fie că discutăm de „leul fioros” sau „câinele de vânătoare”, ori de ustensilele și faimoasele cuțite „Maurer”, toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor ce lucrau în uzină.
Povestea acestor obiecte merită, acum când Reșița marchează 250 de ani de industrie, să fie prezentată într-o expoziție permanentă, pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie una cât mai bine spusă”, susțin organizatorii campaniei.
Reșițenii sunt invitați să fie parteneri în acest proiect, donând sau împrumutând un „fușărai”. Obiectul va fi expus într-o vitrină securizată, alături de numele persoanei care a pus la dispoziție obiectul.
Toți reșițenii ce doresc să contribuie la realizarea expoziției „În lumea fușăraielor” și să împărtășească o parte din istoria comună a orașului, sunt rugați să ia legătura cu organizatorii la numerele de telefon de mai jos:
- 0745 990 422 (Andrei Balbarau – Muzeul Cineastului Amator)
- 0766 190 057 (Emanuela Budimir – Fundația Comunitară Banatul Montan)
Evenimentul marchează 250 de ani de industrie în Reșița și este finanțat de Primăria Municipiului Reșița prin proiectul „Granturi. Reșița 250 de ani de foc nestins”.
Lorena POENARU