2.7 C
Reșița
marți, 19 octombrie 21

„250 de ani în 250 de ore” de artă și cultură urbană, pentru tinerii Reșiței!

În perioada 15 iulie – 10 decembrie 2021 Centrul de Voluntariat Reșița organizează proiectul “250 de ani în 250 de ore”, finanțat de Primăria Reșița prin Programul „Granturi. Reșița 250 de ani de foc nestins”.

Numele pe care organizatorii l-au dat proiectului: „250 de ani în 250 de ore”, include 250 de ore de workshop-uri de artă și cultură urbană, coordonate de specialiști.

Înființăm un program cultural format din ateliere și workshop-uri, stimulând copiii și tinerii să descopere o alternativă de timp liber în timp ce învață să participe la viața culturală a orașului. Pentru ateliere de educație nonformală, cum sunt cele din proiect, pur și simplu nu există un substitut. Una este învățarea în școli și una este învățarea prin experimentare, prin practică, prin interacțiunea și deschiderea trainerilor, formatorilor și a celorlalți participanți, când fiecare tânăr sau copil devine o prioritate.

spot_img

De când am demarat proiectul am desfășurat „Curs de brush lettering”, „Djembe Drum Workshop”, la Centrul de Tineret Mansarda iar Atelierele de creativitate la „Căsuța Tuci Tutuci” au fost în această vară o pată de culoare în centrul Reșiței”, susțin organizatorii.

În prezent, voluntarii desfășoară Atelierul „250 de semne pentru 250 de ani”.

Vrem să amplasăm în Reșița, în spațiul public, 250 de plăcuțe cu mesaje diverse, de la stimularea activismului civic, motivaționale, până la mesaje de protecția mediului sau unele pur și simplu vesele. Plăcuțele sunt realizate din lemn și din ceramică, vopsite în culori vii care să atragă atenția trecătorilor într-un mod plăcut. Sub îndrumare de profesioniști, voluntarii noștri au participat la realizarea acestora, au compus mesaje, au ales culori, au ajutat la pictat. Plăcuțele sunt cu texte de încurajare, vrem să stimulăm cetățenii cu aceste semne colorate.

O altă activitate pe care am planificat-o este Atelierul de inițiere în circ contemporan. Circul contemporan este o metodă de educație non-formală inovatoare. Participanții depășesc limite personale și lasă în urmă frici interioare, prin joc și voie bună. Motto-ul pentru această experiență de învățare inedită este „Și dacă plouă, plouă. Focul arde”. Ne dorim să inspirăm tinerii din Reșița să participe, să fie activi, să vină împreună și să se angajeze în evenimentele desfășurate în comunitate.

Vom continua până la finalizarea proiectului ciclul de activități cu alte ateliere de creativitate. Aducem în atenție promovarea unor genuri de artă tradiționale și artă contemporană, într-o manieră accesibilă, printr-o formă universală, modernă, atrăgătoare pentru tineri. Programul propus în cadrul fiecărui atelier are o formulă cu caracter inovator, este ceva ce nu s-a mai făcut în oraș, o formulă instructiv-educativă, o alternativă pentru ce există ca ofertă de timp liber în acest moment în Reșița. Atelierele sunt menite să transforme un grup de circa 25 de tineri de la fiecare din workshop-uri, într-o adevărată echipă de artiști, de performeri. În acest sens, fiecare atelier are alocat un număr de ore funcție de specificul fiecăruia, toate, însumând 250 de ore de lucru, ore de învățare prin experimentare”, susțin cei de la Centrul de Voluntariat Reșița.

Ideea de a organiza acest proiect s-a născut din necesitatea dezvoltării proceselor de incluziune culturală  în rândul tinerilor, creșterea nivelului cultural, conștientizarea tinerilor în contextul în care Reșița împlinește în acest an 250 de ani de tradiție industrială.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei