Chiar dacă nu sună întotdeauna de două ori, poștașul are prostul obicei să-mi strice ziua, cel puțin de două ori pe lună. Asta se întâmplă atunci când îmi scapă în cutia poștală facturile de gaz și de curent. Cred că ar fi indicat să le aducă concomitent, nu de alta dar să scadă la jumătate riscul de atac cerebral.
În ceea ce privește factura la curent, Executivul a fost foarte clar, folosind o formulă alambicată în care era inclus și consumul de anul trecut, raportat la delta-T-ul de anul acesta, coroborat cu epsilonul consumului de anul viitor, estimat conform catrenelor lui Nostradamus. Adică dacă erai boier anul trecut și ai consumat, să fii sănătos și plătește anul acesta chiar dacă te încadrezi în valorile impuse de Guvernul lui pește prăjit.
Păi cum adică să plătesc anul acesta funcție de cât am consumat anul trecut? De unde au mermelit o astfel de formulă de calcul? Niște absolvenți de clasa a 4-a chiar nu găsim prin actualul Executiv? Să fie toți doar cu doctorate plagiate? Oare românește nu mai simte și gândește nimeni? Întreb, nu dau cu parul.


Problema mea e cu factura la gaz metan. Executivul a anunțat încă de pe vremea când mai era cald și frumos că toată lumea va plăti 0,31 de bani pe Kw. Adică indiferent de câți metri cubi consumi, indiferent de cât ai consumat anul trecut, tariful va fi același, cel amintit mai sus. Atâta doar că…
Aici intervine nelămurirea mea. Acum 2 luni, la fiecare metru cub de gaz consumat îmi apărea în factură un consum de Kw de 3 ori mai mare; altfel spus, la 100 de metri cubi am avut 300 de Kw. De ce se socotește așa nu am priceput, nu de alta dar nu e gigacalorie să trebuiască să încălzești apa și să ai nevoie de Delta T-ul de care aminteam mai devreme.
Atâta doar că la factura de luna trecută, la același consum, respectiv 100 de metri cubi, prețul pe care a trebuit să-l plătesc a fost dublu. De ce? Simplu; dacă înainte erau 3 Kw la un metru cub de gaz, acum acesta s-a dublat, fiind obligat să plătesc 6 Kw la fiecare metru cub de gaz consumat. De ce?
Habar nu am. Știu doar că avem niște instituții ale statului cu drept de control, care se fac că au treabă, niște politicieni care nu știu săracii nici ei cât trebuie să plătească și un ministru al Energiei care plătește o factură mai mică decât a mea. Stă oare într-o garsonieră, ori într-o cameră de cămin cu 2 becuri și un televizor stricat? Probabil, pentru că altfel nu se explică.
Am vrut să merg la ANPC cu facturile să-mi explice ei ce și cum, pentru că la furnizorul de gaz nu am nicio șansă să ajung. Rezultatul… ghinion (parcă am mai auzit undeva expresia asta). Factura de gaz care îmi venea pe mail din motive de protecție a hârtiei și salvare a pădurilor (că deh și austriacul trebuie să trăiască, nu), a dispărut subit. Nici urmă de ea. Deci cum să le demonstrez eu celor de la protecția consumatorului nelămurirea mea?
Oare așa se șterg urmele corupției, incompetenței sau hoției că nu știu zău ce să mai cred? De ce la același număr de metri cubi de gaz consumați se dublează cantitatea de Kw pe care trebuie să o plătim? Eu cred pur și simplu că onor furnizorii au cotă de încasări și indiferent de consumul nostru casnic (măsurat în metri cubi), vom plăti tot cât vor ei (calculat în Kw). Mi-e și teamă de sfârșitul acestei luni când (teoretic) ar trebui să apară din nou factura. Oare câți Kw va trebui să achităm acum pentru fiecare metru cub de gaz consumat?
Dan AGACHE
De ce la același număr de metri cubi de gaz consumați se dublează cantitatea de Kw pe care trebuie să o plătim?
–
Este vorba despre sursa, calitatea și puterea calorică a gazului ars, stimați tovarăși și kamarazi!
Valabil și la medicamente care pot conține 1% substanță activă, 3% sau deloc. Depinde de furnizor.
Sunt și locuri în care poștașul semnează de primire a corespondenței, în locul dumneavoastră. Chiar dacă adresa este greșită sau falsificată.
Evident că ANPC este instituția (agentura) abilitată și înzestrată cu discearnământ asupra acestor aspecte.
Sau cu discernpământ.