17.7 C
Reșița
duminică, 25 septembrie 22

În dragoste și în politică niciodată să nu spui…niciodată

Faptele: Iohannis l-a desemnat pe generalul Ciucă să formeze un cabinet, după ce Cioloș a căzut cu brio în Parlament. PNL-ul a vrut singur (mă rog, cu UDMR-ul) la cașcaval. USR și PSD au spus…pas. Generalul Ciucă a negociat cu mâinile legate din cauza imposibilității de a negocia, prevăzută în forurile statutare liberale. Ciucă a anunțat că astăzi își va depune mandatul.

De două luni politicienii noștri o dau cu oiștea-n gard încercând fiecare să scoată profit maxim cu investiție zero. Cioloș și-a dovedit neputința în a forma Executivul și de a atrage mai multe forțe politice în jurul său. Al doilea nominalizat a fost generalul Ciucă care a avut măcar bunul simț să facă pasul înapoi chiar înaintea votului din Parlament.

În aceste condiții Iohannis ar putea continua joaca dea „Guvernul meu“, dar forțele politice din Parlament ar fi avut același răspuns: pas. Ba mai mult, AUR a declanșat procedurile de suspendare a președintelui, iar alegerile anticipate nu erau luate în calcul, la modul serios, de nicio formațiune politică.

spot_img

Refacerea alianței PNL-USR-UDMR devine imposibilă după ce, mai mulți parlamentari PNL ar fi păsăsit formațiunea alături de Ludovic Orban. În atare condiții, singura opțiune viabilă (matematic desigur) este refacerea USL – Uniunea Social Liberală. O alianță a liberalilor cu PeeSeeDeee a singura variantă a lui Iohannis de a menține PNL-ul la guvernare.

Atâta doar că negocierile vor fi dure, iar liberalii vor fi cu spatele la zid, aceasta fiind singura lor opțiune. Vor „flexibiliza“ deciziile interne astfel încât să se poată „lua“ cu PSD, acesta fiind cea mai numeroasă formațiune politică din Parlament, la ora actuală.

Va nominaliza președintele un premier de la PSD? Greu de crezut. Analiștii politici cred că Ciucă va fi numit din nou, dar va avea libertatea de a negocia cu PSD și de a forma un Guvern alături de ei și de UDMR. Este singura soluție matematică de a forma un cabinet funcțional și de a scoate țara din criza politică în care se află de două luni de zile.

Va curge lapte și miere pentru români? Și acest lucru este puțin probabil. Cu cea mai mare criză sanitară din Europa, cu un blocaj al economiei (atât cât mai există), cu o criză energetică fără precedent în fața unei ierni care se anunță grea din toate punctele de vedere și a unei scumpiri a tuturor produselor alimentare și nealimentare, cu o datorie publică enormă, guvernarea se anunță de pe acum dificilă.

Iohannis împușcă mai mulți iepuri dintr-un foc: PNL va rămâne la guvernare în pofida scăderii dramatice în sondaje, va evita suspendarea pentru că social-democrații nu vor vota așa ceva fiind la guvernare, iar USR-ul va deveni principalul partid de opoziție și are toate șansele să rămână acolo și în viitorul mandat (asta daca mai prinde 5 procente din voturile electoratului).

E drept că toate acestea se vor petrece dacă și numai dacă Iohannis își va călca pe mândrie, va da deoparte „plăcuța suedeză“ si se vor pupa toți (vorba lui nenea Iancu Caragiale) în fața națiunii de dragul intereselor personale. Acest lucru mă determină să spun că în politică, la fel ca în dragoste, niciodată să nu spui…niciodată.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei