17.7 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

În satul de sub munte, monumentul turismului este umbrit de gunoaie?

În 1936, adică acum 85 de ani, Clubul turistic Bănățean ridica în comuna Rusca Montană din Caraș-Severin, un Monument al Turismului, în semn de recunoaștere a potențialului turistic al zonei și a frumuseților ce o înconjoară.

Comuna Rusca Montana este situată la poalele Munților Poiana Ruscă, la granița cu județul Hunedoara și cu județul Timiș. „Perimetrul Munţilor Poiana Rusca îşi dezvăluie cu dărnicie bogatele urme ale istoriei acestor locuri. Muntele a constituit străvechea vatră a existenţei şi permanenţei oamenilor, în văile şi pe culmile sale, de care se leagă cele mai preţioase tradiţii“ este consemnat pe pagina oficială a primăriei Rusca Montană.

Nu știu dacă printre tradiții se numără și gropile de gunoi, dar o postare recentă pe o pagină de socializare mi-a atras atenția. Conform imaginilor și filmulețului atașat, două persoane, dintre care una era chiar viceprimarul comunei Constantin Drăgănesc, descarcă o remorcuță de moloz în marginea drumului.

Am solicitat lămuriri viceprimarului comunei  care a declarat pentru Reper24: „Aici mi-a spus primarul să descarc. Sunt resturi de faianță provenite de la o lucrare de la biserică. o să facem o groapă pentru astfel de deșeuri chiar aici“.

Pentru că răspunsul viceprimarului nu m-au lămurit pe deplin, l-am contactat pe edilul Sergiu Toma:

„Comuna noastră nu dispune la această oră de o groapă de gunoi pentru deșeuri provenite din materiale de construcție. Am discutat cu cei de la mediu și mi-au spus să identific un loc pe care să îl amenajăm. La ora actuală locuitorii aruncă astfel de deșeuri provenite din construcții, fiecare pe unde apucă. pe marginea drumului, pe marginea apei, în pădure, ceea ce conferă imaginii comunei un aspect inestetic“.

„Noi suntem și în zona sitului Natura 2000. Am luat legătura cu ei și de comun acord am identificat un loc situat pe pășunea comunală; un loc mlăștinos care se pretează la amenajarea unei gropi pentru deșeuri provenite din construcții, deșeu inert“.

„E drept nu am reușit să intru în perfectă legalitate  cu această zonă, dar vom adopta o hotărâre de Consiliu Local, vom obține avizul de la mediu, de la Ariile Protejate care și-au dat acordul pentru acest loc, vom face o împrejmuire și vom fi în perfectă legalitate cum se spune. Va fi o platformă pentru deșeuri, praf de marmură și alte astfel de resturi“ a mai declarat primarul comunei Rusca Montană Sergiu Toma.

Dacă acea porțiune de teren va primi toate aprobările necesare (și nu mă îndoiesc că așa va fi), vor dispărea probabil și grămezile de pe marginea drumului cu astfel de resturi din materiale de construcții. Nu de alta, dar „Satul de sub munte“ care găzduiește și monumentul turismului merită să fie recunoscut pentru frumusețile sale naturale și nu pentru grămezile de gunoi aruncate pe te miri unde.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. „Aici mi-a spus primarul să descarc”

    Gunoiul respectiv trebuia adunat și aruncat în curtea primarului și a vicelui.
    Toată Rusca e plină de gunoaie, mai ales pe malurile apei ce străbate localitatea, dar nu e de mirare atunci când la conducerea comunei ai tot niște „gunoaie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei