fbpx
23.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

Incendiile de pădure în atenția prefectului Cristian Gâfu

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat o şedinţă de analiză cu privire la măsurile necesar a fi luate pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii în fondul forestier, desfăşurată la sediul Palatului Administrativ. Tema şedinţei a constat în prezentarea problemelor punctuale în domeniul incendiilor de vegetaţie la nivelul judeţului Caraş-Severin şi stabilirea măsurilor de prevenire a incendiilor de vegetaţie.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin (ISU Semenic) au informat asupra faptului că, în prezent, nu mai este disponibil sistemul tip Bambi-Bucket de stingere aeriană a incendiilor de vegetaţie şi au subliniat importanţa crucială de a aplica măsuri de prevenire de către toţi factorii responsabili, în special în zonele ariilor naturale protejate. Una dintre aceste zone este Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, unde s-au produs frecvent incendii, fiind afectat pinul negru de Banat, specie protejată de lege, iar accesul în zonă este dificil.

De aceea, reprezentanţii ISU ,,Semenic” au atras atenţia asupra necesităţii implicării tuturor factorilor responsabili în prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de incendii în fondul forestier.

spot_img

Una dintre principalele probleme semnalate de cei prezenţi este identificarea proprietarilor terenurilor afectate de incendii, dar şi a autorilor incendiilor. Aceştia au transmis adrese către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură-Centrul Judeţean Caraş-Severin, dar fără nici un rezultat. Totodată, au menţionat că au elaborat planuri de măsuri pentru evitarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii în fondul forestier şi efectuează patrule conform graficelor stabilite în fondurile forestiere pe care le gestionează.

În finalul discuţiilor, reprezentanţii ISU ,,Semenic” au reiterat necesitatea implicării maxime a tuturor responsabililor în prevenirea incendiilor în fondul forestier, intensificarea patrulelor şi aplicarea de sancţiuni. De asemenea, subprefectul Andrei Plujar a propus convocarea reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la o discuţie şi stabilirea de măsuri în privinţa identificării proprietarilor terenurilor, iar în cazul producerii unor situaţii de urgenţă proprietarii terenurilor să nu mai beneficieze de fonduri.

În plus, prefectul Cristian Gâfu a precizat că, în cazul producerii unor incendii, vor fi luate măsuri ca intervenţiile să fie suportate de toţi factorii responsabili şi vor fi sesizate organele de cercetare penală.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei