fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

INEDIT! Concert sub funicularul reșițean!

După concertul de anul trecut de la Hala Minda, Bogdan Vaida revine la Reșița cu un nou concert. Locația aleasă de data aceasta este în aer liber, în zona centrală a municipiului, chiar sub funicularul folosit pe vremuri pentru transportul calcarului.

Classic Unlimited, turneul național de pian care aduce muzica clasică mai aproape de oameni, revine în luna octombrie cu cea de-a șaptea ediție, oferind 9 concerte cu acces gratuit în locații neconvenționale din țară. Reșița deschide turneul Classic Unlimited 2023 cu un concert de pian sub funicular, la podul de la vamă.

Repertoriul divers cuprinde piese din muzica clasică romantică, dar și lucrări contemporane ce explorează influențe de jazz, promițând publicului o experiență muzicală bogată. Ele vor fi interpretate de pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului.

Ne-am propus să ducem muzica clasică mai aproape de oameni, prezentând un mod diferit de a vedea, auzi, cânta, trăi muzică. Astfel, încercăm să descoperim poveștile din spatele muzicii, lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. Acestea sunt lucrurile care fac muzica universală deoarece vin din experiențe reale de viață pe care toată lumea le știe și le-a trăit. Cu toții am experimentat frumusețea naturii, bucuria dansului, plăcerea jocului, gustul dulce al succesului, precum și amărăciunea înfrângerii, teama de tot felul sau durerea de a pierde ceva sau pe cineva drag. Ne putem regăsi în muzică, putem învăța din ea și, mai important, ne putem redefini prin ea”, precizează Bogdan Vaida.

LOCURI ȘI CALENDAR Classic Unlimited 2023:

1 octombrie, ora 18.00, Podul sudat sub Funicular / Palatul Cultural, Reșița

7 octombrie, ora 19.00, Biserica Romano-Catolică, Roșia Montană

8 octombrie, ora 18.00, Mina Petrila, Petrila

14 octombrie, ora 19.00, Colonia Pictorilor, Baia Mare

15 octombrie, ora 18.00, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighetu Marmației

21 octombrie, ora 19.00, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla

22 octombrie, ora 18.00, Grădina Botanică “Vasile Fati” Jibou

26 octombrie, ora 20.00, Zazen, Cluj-Napoca

28 octombrie, ora 18.00, Palatul Cultural Blaj

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: www.classicunlimited.ro.

REPERTORIU CLASSIC UNLIMITED 2023:

Intermezzo – Johannes Brahms

Pavana – George Enescu

Pisica și Șoarecele  – Aaron Copland

Impromptu Op. 142, nr. 2 – Franz Schubert

Rhapsody in Blue – George Gershwin

Fifths and Drifts – Șerban Marcu

Jazz Turbulence – Cristian Bence-Muk

Midnight Chorale and Toccata – Ciprian Gabriel Pop

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România. În cele șase turnee de până acum, peste 10.000 de persoane au luat parte la cele 65 de concerte Classic Unlimited care au avut loc în 51 de locuri neconvenționale din România.

Bogdan Vaida a absolvit Academia de Muzică din Cluj și a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția într-o încercare de a duce muzica mai aproape de oameni.

Citește si:  Ce părere ai de reconversia funicularului? Primăria Reșița așteaptă răspunsuri

Karina TINCUL

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei