Vara și toamna secetoase de anul trecut, urmate de o iarnă și un început de primăvară fără prea multe precipitații, au dus la scăderea vertiginoasă a gradului de umplere a lacurilor din apropierea municipiului Reșița. Cu toate acestea, deși în alte județe ale țării, specialiștii trăgeau recent un semnal de alarmă cu privire la o posibilă nevoie de restricționare a consumului de apă în unele localității, în Caraș-Severin nu există pentru moment motive de îngrijorare.
Nivelul scăzut al lacurilor, în special cele de la Trei Ape și Gozna, a provocat îngrijorare în rândul unei părți a populației, existând unele temeri cu privire la alimentarea cu apă a populației în cazul în care nivelul precipitațiilor rămâne la fel de scăzut în continuare și vom avea parte și anul acesta de o vară secetoasă.
Cristian Suru, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, dă asigurări că toată lacurile din zonă sunt monitorizate în permanență, iar la ora actuală nu se poate vorbi de o situație critică. Chiar și în condițiile în care vom avea parte de un alt an secetos, nu vor exista probleme în ceea ce privește alimentarea Reșiței cu apă potabilă, este de părere Suru, potrivit căruia a fost redusă cantitatea de apă uzinată tocmai pentru a nu exista probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației.
Cu toate acestea, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin îndeamnă populația să nu mai folosească apa potabilă pentru udarea grădinilor, un îndemn care se adresează în egală măsură locuitorilor de la orașe, cât și celor din mediul rural. Cei de la Apele Române au luat deja legătura cu primarii din mediul rural cărora le-au recomandat să le transmită cetățenilor să nu mai folosească apa potabilă pentru udatul grădinilor, ci să recurgă la foraje. Asta având în vedere și nivelul scăzut al multor râuri și pâraie din județ.
În ceea ce privește gradul de umplere al lacurilor din apropierea Reșiței acesta este cuprins între 35 și 84%. Mai exact: Trei Ape – 35%, Gozna – 37%, Secu – 56%, iar Văliug – 84%.
Karina TINCUL