17.7 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

Învățământul dual și profesional, în atenția ISJ Caraș-Severin

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Acesta se adresează absolvenților de clasa a 8-a, cu vârsta de până la 26 de ani și are o durată de 3 ani, perioadă în care sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată de 24 de săptămâni, distribuită pe cei 3 ani de studiu.

Pe baza contractelor de parteneriat și a contractelor individuală de pregătire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din bani publici și alte cheltuieli necesare formării de calitate a elevilor.

La nivelul Inspectoratului Școlar Caraș-Severin, în anul școlar 2022 – 2023, există mai multe clase a 9-a de învățământ dual și profesional, conform solicitărilor operatorilor economici, condiție de formare a claselor și a grupelor. Pentru învățământul profesional sunt înscriși la nivelul județului Caraș-Severin 357 de elevi în 14 unități de învățământ, iar la cel dual 94 de elevi în 3 unități de învățământ.

Unitățile școlare care au învățământ dual în anul școlar 2022-2023 sunt: Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița pentru calificările profesionale; Comerciant – vânzător, Bucătar și Ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație; Colegiul Tehnic Reșița pentru calificările profesionale Instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze, Operator la mașini cu comandă numerică, Lăcătuș mecanic prestări servicii, Confecționer produse textile, Sudor și Electrician constructor și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” Caransebeș, cu Mecanic auto, a precizat profesor Ion Chiosa, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

Conform Calendarului etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2023-2024, operatorii economici interesați pot transmite, până la data de 25 noiembrie, la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) solicitările de școlarizare în învățământul dual. Solicitările se transmit prin e-mail la adresele tvet@tvet.ro (sau fax 021.3125498), respectiv secretariat@isjcs.ro.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”Acesta se adresează absolvenților de clasa a 8-a, cu vârsta de până la 26 de ani și are o durată de 3 ani …”

    E de (mai) bine!
    Școala de ”lucrători de miliție” nu se adresa absolvenților de 2-4 clase?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei