fbpx
10.7 C
Reșița
luni, 04 martie 24

Podul de Piatră din Băile Herculane intră în reparații capitale

Administrația locală din orașul de pe Valea Cernei anunță locuitorii, dar și turiștii care aleg să viziteze stațiunea milenară că începând de astăzi, 8 noiembrie, podul de piatră care face legătura dintre strada Cernei și Piața Hercules va intra în lucrări de reparații capitale.

Lucrările care au ca scop intervenții majore la acest obiectiv sunt parte a proiectului „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a Staţiunii Băile Herculane – Pod de piatră”

Din cauza lucrărilor executate la calea de rulare, începând din data de 8.11.2022 circulația pe podul de piatră va fi oprită până la terminarea lucrărilor pentru care este nevoie de oprirea acesteia, anunță reprezentanții administrației publice locale. Accesul spre Piața Hercules și către hotelul Roman se va face în această perioadă prin strada Zăvoiului continuând cu acces pe sens unic pe strada Izvorului prin fața Băilor Neptun către Piața Hercules. Întoarcerea va fi posibilă pe DN 67A (drumul forestier).

În toată această perioadă transportul public local va fi efectuat în centrul vechi al stațiunii până la stația de la hotelul Cerna”, anunță Primăria Băile Herculane.

Sursa de finantare a proiectului este Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de Investiții 7.1 – SUERD (Regiunea Dunarii) – Investiții în infrastructura din turism.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile pricinuite cetățenilor și turiștilor de închiderea circulației pe podul de piatră în următoarea perioadă, însă aceste lucrări nu pot fi făcute fără oprirea acesteia, iar reabilitarea podului este o parte importantă a eforturilor de a reface monumentele istorice din centrul stațiunii Băile Herculane”, precizează primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău.

Podul de piatră peste Cerna a fost construit în anul 1865. Lungimea totală a acestuia este de 36 m, cu o structură pe două bolți având deschideri diferite: 16,46 m cea mai mare și 11,50 m, cea mai mică. Lățimea totală a podului este de 10 m, cu o lățime a căii de rulare auto de 6 m, cu două sensuri, iar trotuarul pentru pietoni este de 0,5 m. Parapetul ce mărginește trotuarul este construit din elemente ornamentale din fontă, la partea superioară.

Coridorul acoperit ce facilita accesul pietonal dinspre Hotel Franz Iosif și Baia Carolina (Hebe) are o lățime de 2,50 m. Acoperișul este din tablă, pe șarpantă din lemn, susținută pe stâlpi metalici, având elemente ornamentale din fontă, la partea superioară. Deasupra coridorului, la capătul dinspre Baia Hebe, se găsește o statuie de marmură, care o reprezintă pe Omfala, regina Lydiei (Regatul Lydia se întindea în vestul Anatoliei, din Turcia de astăzi), la care Hercules a slujit trei ani.

sursă: wikipedia

Lorena POENARU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei