fbpx
4.7 C
Reșița
vineri, 19 aprilie 24

Investiție de 11 milioane de lei, finalizată la Măureni! „O zi memorabilă pentru comunitate”

Administrația Filimon a mai scris o pagină din istoria comunei Măureni. Astăzi au fost recepționate lucrările derulate în cadrul proiectului de introducere a canalizării, atât în Măureni, cât și în Șoșdea. Un proiect amplu și complex, care a avut o valoare de 11 milioane de lei și care a presupus introducerea a peste 30 de km de rețele de canalizare în Măureni și Șoșdea, precum și realizarea unei stații de epurare și a 11 stații de pompare.

Recepționăm astăzi o lucrare pe care cu siguranță toată lumea și-o dorea. Este o zi memorabilă pentru comunitatea noastră. Bineînțeles, oamenii nu mai simt atât de amplu această recepție a canalizării pentru că lucrarea este pusă în funcțiune deja de ceva timp. Deja avem peste jumătate de an de când facem probe, timp în care am încercat să mai rezolvăm din problemele ce au apărut. Cu siguranță că vor mai apărea, încerc să fiu realist și știu greul care ne așteaptă. Însă trebuie să ne bucurăm și să mulțumim lui Dumnezeu că Măureni și Șoșdea au în acest moment apă și canalizare. Un aspect cu care nu se pot lăuda multe alte UAT-uri, chiar mai mari decât noi. Ce ne rămâne de făcut pe mai departe este să le gestionăm foarte bine și să continuăm dezvoltarea comunei pe celelalte laturi. Îi felicit pe toți cei care au lucrat la proiect”, a precizat primarul Brian Filimon, care s-a declarat mulțumit de colaborarea cu constructorul, firma Calor Grup din Reșița, în ciuda tensiunilor care au mai apărut pe perioada derulării proiectului, tensiuni inerente atunci când este vorba de un proiect de amploare.

Proiectul a fost finanțat prin PNDL 1, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat în decembrie 2016. Și deși ritmul constructorului a fost unul destul de bun, acesta lucrând uneori și pe timp de iarnă, finalizarea proiectului a fost întârziată de o serie aspecte neprevăzute, după cum a explicat viceprimarul Cornel Niță:

„A fost un proiect foarte mare, undeva la 30 km de rețea, plus conducte de refulare care mai însumează încă 8 km, ceea ce este foarte mult. A trebuit să săpăm pe toată această distanță, au intervenit destul de multe neprevăzute și a fost nevoie de perseverență și atenție sporită pentru a aduce la bun sfârșit cu bine acest proiect. Au intervenit multe adaptări la teren ce au costat destul de mult timp, au descoperit rețele care nu trebuiau să fie acolo sau depuneri de gunoi astupate. Am avut o componentă destul de consistentă de lucrări electrice, în special branșamentele electrice la stația de epurare și stațiile de pompare care au durat foarte mult. Doar cele inițiale au durat undeva la 2 ani și jumătate, așa se lucrează cu Enelul. Am așteptat enorm de mult și după un aviz de la CFR, necesar pentru o subtraversare de cale ferată”.

La Măureni a fost deja înființat un Serviciu de Gospodărie, care va gestiona investiția. În ceea ce privește facturile pentru canalizare, încă nu a fost stabilit prețul pe care locuitorii din Măureni îl vor avea de plătit lunar, însă primarul Filimon dă asigurări că se va încerca menținerea unui echilibru între nevoile cetățenilor și costurile pe care le presupune întreținerea lucrării.

Am încercat deja în toată această perioadă în care am avut canalizarea în probă să îi perfecționăm pe cei de la acest Serviciu. Ei se vor ocupa de întreținerea rețelei și vor sări în ajutorul oamenilor în caz de avarie. Ne-a fost greu să luăm decizia înființării unei astfel de Gospodării, ne-am asumat practic să fim primii responsabili în cazul în care apare vreo problemă. Nu este ușor, fac apel la toți cetățenii să comunice cu noi, avem telefonul deschis 24 de ore din 24 și încercăm cât mai repede să le sărim în ajutor. Le-am transmis cetățenilor, prin postări și pliante, exact cum trebuie să folosească această investiție, ce au voie și nu ai voie să facă pentru a nu apărea probleme pe rețea”, a mai precizat edilul Brian Filimon.

Iar implicarea administrației locale nu se oprește aici. Deja se fac planuri pentru extinderea canalizării spre o zonă în care vor fi ridicate case pentru tineri, dar și pentru modernizarea stației de epurare, unde se dorește introducerea unui program de operare informatic.

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei