Cărți „curate ca lacrima”. Așa sunt, de acum, volumele pe care cărășenii le pot împrumuta de la Biblioteca Județeană Paul Iorgovici din Reșița. 60.000 de lei au fost investiți în achiziționarea a două sterilizatoare de carte cu lumină ultraviolet, cu ajutorul cărora sunt eliminați virușii, bacteriile, microorganismele (paraziți, acarieni, ciuperci, mucegaiuri), care se pot așeza pe cărți și documente – atât pe coperți, cât și în interiorul acestora, înlăturând totodată și particulele fine de praf.
„O investiție importantă și necesară pentru biblioteca noastră, de altfel pentu orice altă bibliotecă. O investiție posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, care a înțeles importanța achiziționării unor astfel de aparate de ultimă generație, pentru sterilizarea cărților și a documentelor. Este un aparat modern, achiziționat din Coreea, dar, cel mai important, cu o acțiune eficientă, sigură, cu toate certificatele de care avem nevoie.
Sterilizează cărțile și documentele pe care, după cum știm, se pot așeza viruși, microorganisme, bacterii. Pentru că vorbim de o bibliotecă publică și cărțile ajung la mai multe persoane, considerăm că este important acest proces de sterilizare. De asemenea, dezinfectarea lor ne va ajuta și să conservăm fondul de carte pe care îl deținem”, a explicat managerul bibliotecii, Clara Constantin.
Acţiunea dezinfectantă rezultă din iradierea cu raze ultraviolete, dublată de suflarea, aspirarea, respectiv filtrarea unui jet de aer care, pe lângă eliminarea particulelor fine, realizează şi răsfoirea cărţilor şi a documentelor legate ori îndosariate, pentru a permite acţiunea razelor ultraviolete în interiorul acestora. O operaţiune de dezinfectare durează un minut, timp în care pot fi sterilizate între trei şi șase cărţi.
„Am achiziționat două astfel de aparate pentru cele mai mari și solicitate secții ale bibliotecii, pentru filiala din Lunca Bârzavei și pentru Centrul de carte Banatica, unde avem fondul de carte pentru adulți și cel pentru copii. Așadar, reșițenii pot apela cu mai multă încredere la serviciul de lectură pe care îl oferă biblioteca publică”, a adăugat Clara Constantin.
Karina TINCUL
Concluzia: nu mai citiți, că vă infectați !