Conștienți de scumpirile energiei electrice și de sumele foarte mari pe care administrațiile locale sunt nevoite să le scoată din buget pentru plata facturilor, primarii caută soluții de reducere a costurilor. Fie că e vorba de reducerea iluminatului public, de înlocuirea lămpilor existente cu altele economice, fie de ridicarea unor parcuri fotovoltaice.
La acest din urmă plan a recurs și edilul comunei Ciclova Română, Cătălin Golu. Acesta intenționează să depună un proiect, ce va fi finanțat de Ministerul Energiei, pentru construcția pe raza comunei a unui parc fotovoltaic de aproximativ un megawatt, pentru consumul propriu al UAT-ului.
„Este vorba de un proiect de un milion de euro. Sesiunea de depunere a dosarelor se va lansa luna aceasta și deja lucrăm la întocmirea documentației necesare. De mai bine de două luni avem în lucru intabulări, fragmentări, ridicări topo, studii geologice, pentru a face studiul de fezabilitate și a completa în momentul lansării ghidului cererea de finanțare“, a declarat, pentru Reper 24, primarul Cătălin Golu.
Consumul mediu al comunei la ora actuală, pentru iluminatul public, școli, grădinițe, cămine culturale, sedii ale administrației locale, este de aproximativ 0,70 MWh. Proiectul poate fi construit pe un consum majorat cu 20% pe ce va exista în viitor. Regula la Ministerul Energiei este „primul venit, primul servit“. În funcție de numărul cererilor de finanțare la momentul lansării și de ordinea depunerii proiectelor se vor acorda și finanțările în limita sumei disponibile pentru acestea.
În prezent, facturile de energie electrică reprezintă 20 de mii de lei pe lună, adică aproape un sfert de milion de lei anual, bani ce vor putea fi economisiți și folosiți pentru alte nevoi ale comunei Ciclova Română.
Dan AGACHE