14.7 C
Reșița
joi, 11 august 22

Invitație la cel mai mare festival de teatru din lume! Actorii reșițeni, pe scena Avignon Festival!

Toamna aceasta aduce pentru Teatrul de Vest din Reșița, pe lângă o nouă stagiune și câteva realizări extrem de importante cu care instituția de cultură se poate lăuda.

Teatrul reșițean a câștigat pentru prima oară în istoria sa un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în parteneriat cu o asociație culturală din București, din 85 de proiecte depuse la nivel național, reușind să se claseze pe poziția cu numărul 5 cu proiectul intitulat „Reșița 500”.

Aniversăm anul acesta 250 de ani de flacără la Reșița, iar noi am încercat să ne imaginăm cu ajutorul dramaturgilor care au depus texte, cum va arăta Reșița peste 250 de ani, de aceea se numește „Reșița 500”. Dorim să realizăm un spectacol SF în care să folosim holograme, ar fi pentru prima oară în istoria teatrală românească, holograme într-un spectacol. În 15 septembrie a fost deadline-ul, la ora 18:00, pentru depunerea textelor, am primit deja câteva texte, avem de unde alege.

spot_img

Juriul este format din criticul de teatru Irina Zlotea, de la București, de la teatrul „Azi”, de regizoarea Mihaela Panainte, ea va semna regia spectacolului și Clara Constantin, directorul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, partener în proiect. Biblioteca va tipări un volum cu primele trei texte, volum pe care îl vom trimite la toate teatrele din țară și la toate bibliotecile județene. Mai face parte din juriu și președinta asociației care ne-a fost parteneră în proiect, și eu, pentru că până la urmă spectacolul va fi al Teatrului de Vest.

Cel mai bun text va fi montat. Textele au venit anonim, până în 14 septembrie erau 4 texte primite, unul venit chiar din America. Au fost 20 de autori care au cerut informații. Premiera va fi în 14 noiembrie”, a declarat managerul Teatrului de Vest Reșița, Florin Ionescu.

Un alt proiect câștigat de teatrul reșițean a fost cel depus la Primăria Reșița, cu spectacol în regia lui Ștefan Iordănescu, regizorul fiind cunoscut iubitorilor de teatru din urbe cu „Secretul fericirii” – povești locale culese chiar de la reșițeni. Actorii au început deja repetițiile pentru „Secretul fericirii 2”, un titlu sugestiv până la concretizarea proiectului.

De altfel, în perioada 22-25 septembrie, Teatrul de Vest va efectua un turneu cu ultima premieră, semnată de Mihai Constantin Ranin, „Adulter”, la Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Pucioasa, precum și ultima premieră pentru copii „Arca pleacă la ora 8”. În 16 octombrie, actorii reșițeni vor urca pe scena din Chișinău cu spectacolul „Jocul dragostei și-al întâmplării”, într-un festival internațional de teatru, iar pe data de 17 octombrie, actorii Teatrului de Vest vor urca pe scena marelui teatru rus „Puskin”.

Dar reușitele Teatrului de Vest nu se opresc aici, una din marile realizări bifate în acest an fiind și invitația de a participa cu spectacolul „Cu vaporul spre stele”, de Matei Vișniec, la cel mai mare festival de teatru din lume, la Avignon, Franța, în luna iulie.

De asemenea, actorii teatrului reșițean vor participa în 30 septembrie, la Timișoara, la festivalul Teatrului Merlin, cu spectacolul pentru copii „Arca pleacă la ora 8”, iar în primăvară la festivalul „Atelier” de la Baia Mare, cu spectacolul „Scene bizare după Urmuz”, regizat de Mihaela Panainte.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei