„Sunt date care nu ne bucură, dar trebuie să ni le asumăm”, declară primarul Reșiței, Ioan Popa, cu privire la rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor. Conform cifrelor făcute publice de Direcția Județeană de Statistică din Caraș-Severin, județul Caraș-Severin are cu aproape 49.000 de locuitori mai puțini decât în anul 2011, iar populația municipiului Reșița a scăzut cu aproape 15.000 de persoane.
Județul Caraș-Severin are în prezent o populație rezidentă de 246.588 de persoane, conform rezultatelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, în scădere cu 48.991 de persoane față de recensământul precedent (octombrie 2011). Municipiul Reșița, reședință a județului, are o populație rezidentă de 58.393 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 14.889 persoane.
„Sunt date care nu ne bucură foarte mult. Trebuie să ni le asumăm, să le recunoaștem, să ne recunoaștem părți de vină dacă avem aici. Populația județului Caraș-Severin a scăzut cel mai mult dintre toate județele din România. Suntem, din nefericire, în coada listei sau suntem fruntași la demografie negativă. Un dezastru. Evident că nici Reșița nu a făcut notă distinctă. Și noi suntem în aceeași poziție.
Ceea ce noi, administrația publică din Reșița, încercăm în ultimii ani este exact asta, să ne focusăm pe educație, pe sănătate, pe locuri de muncă, pe o calitate a vieții rezonabilă, astfel încât să oprim această hemoragie, această scurgere de resurse umane din Reșița spre alte direcții. Nu este o misiune ușoară și nu se poate întâmpla peste noapte”, a precizat primarul Ioan Popa.
Conform edilului, Reșița avea la momentul Revoluției, undeva la 110.000 de locuitori, cifră care s-a diminuat însă constant în anii care au urmat, ajungând la 86.000 în anul 2011. În 2016, administrația locală reșițeană a derulat în colaborare cu Universitatea din municipiu, propria recenzie, în urma căreia a rezultat că Reșița ar avea o populație de aproximativ 73.500 de locuitori. Câțiva ani mai târziu, recensământul derulat la nivel național a indicat o cifră de doar 58.393 de persoane în dreptul municipiului Reșița. Edilul reșițean s-a arătat însă contrariat de metodologia folosită la cel mai nou recensământ.
„Dacă mă întrebați pe mine, eu nu sunt de acord cu unele metode, unele chestiuni din metodica de recenzare. De exemplu, noi, când am făcut recenzia în 2016 cu studenții, dacă era un Ionescu plecat în Germania la lucru și soția plecată la lucru în Austria la persoane vârstnice, noi i-am trecut existenți în Reșița. Ei, la recensământ nu i-au mai trecut existenți în Reșița. Deci, foarte multe persoane care sunt plecate de o perioadă de timp din oraș, chiar dacă nu și-au schimbat domiciliul, nu au renunțat la cetățenie, nu mai sunt prinși în evidență. Mi se pare puțin bizar. Păi atunci și indienii care lucrează la tramvai și stau aici mai mult de un an de zile, ar trebui să îi prindem ca cetățeni ai Reșiței, nu? Sunt unele lucruri pe care eu personal nu le-am prea înțeles. Dar, este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl acceptăm ca atare. Scădem foarte puternic demografic. Poate că în felul acesta și Guvernul României o să fie un pic mai maleabil la acordarea permiselor de lucru, de exemplu. Pentru că noi am avut un sistem de admisie în România mai dur decât Elveția”, a mai precizat primarul Ioan Popa.
Karina TINCUL
Câți plătitori de taxe și impozite avem în Reșița? Care persoane contribuie la Pilonul II de pensii? Câți pensionari sunt în Reșița? Câți asistați social avem? Care este populația școlară și preșcolar? Câți copii sub 6 ani sunt înscriși la medicii de familie? Adunați cifrele astea și veți fi mai aproape de realitate.
Pai tu primare, ai inceput sa faci primii pasi pt a oprire aceasta scadere demografica sin Resita.
Cu investitii, cu finantari de proiecte si cu atragerea investitorilor, se poate opri asta.
Eu cam stau la pândă sa ma intorc inapoi in Resita. Doar sa vina investitorii sa am ce face.
Rămâi acolo la pândă, vreo 50 de ani, și așa bați câmpi la foc automat, nu prezinți interes. 👎👎👎🖕
”… când am făcut recenzia în 2016 … dacă era un Ionescu plecat în Germania la lucru și soția plecată la lucru în Austria la persoane vârstnice, noi i-am trecut existenți în Reșița.”
–
Și ca votanți (existenți pe liste) pentru penelei. Adică un fals!
@zero: Daca era pt pesedei mai ziceai ceva? Sau tu esti cu haur?
Câtă „preocupare” pentru sănătatea publică vs sănătatea economică, pentru persoanele vârstnice vs rentabilitatea economică, timpul liber al copiilor vs activitățile primăriei, ….
Mai că îmi dau lacrimile de duioșia „preocupărilor” …
E vorba și de „scurgeri” (probabil se referea la faptul ca nu cumva să se ”scurgă” dincolo și emigranții care n-au momentan încotro și trebuie să fie „fericiți” pe la noi) , programe cu șoimii patriei, dirigenție patriotică, … heirupisme pentru al 13-lea congres CC al PCRsrl, ….
@aliosa: Semeni in scriere cu user-ul zero. Macar scrie si tu cu numele aliosa pe un alt articol, asa bate mai greu la ochi.
Muulti postaci prin Resita. Se vede ca n-aveti de munca.
Stai linistit ca aduce Popa investitori si poate vom fi colegi de munca. Si asta fara sa stim. :))
@suciu: Tu care mai esti? Ti-ai schimbat numele si te dai un alt localnic „binevoitor”.
Ultimul semn e ce ai primit tu de la ai tai in cei primii 7 ani de educatie de acasa. Si nu e o presupunere. Ai capul pe umeri doar ca sa nu te ploua-n gât.
Cred că cei ce lucrează acum „dincolo”, probabil că nu revin… chiar dacă n-o duc mai ușor, măcar câștigă mai bine decât aici. Pe de altă parte, n-ar aduce cine știe ce schimbare… de regulă, au peste 50 de ani și o calificare profesională nu prea înaltă și fără căutare🤔🤔🤔 Cei tineri și calificați, hmmm… vor locuri de muncă mai bine plătite decât li se oferă pe-aici, șanse mai bune de progres în profesie și carieră, posibilități de distracție diversificate în timpul liber, adaptate intereselor lor.
P.S. A nu se interpreta că tinerii vor ceva ce nu li se cuvine… cred că cei mai mulți muncesc serios dacă găsesc locul de muncă potrivit!
Dacă s-ar putea repune pe picioare măcar una din uzine…