Popa vrea să facă la Reșița ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani în România!
Consilierii locali reșițeni au aprobat studiul de prefezabilitate pentru investiția „Realizarea unui tunel între centura Valea Țerovei și fosta fabrică de șamotă Stavila”. Ideea realizării acestui proiect a pornit, conform primarului Ioan Popa, de la dorința de a descongestiona traficul dinspre și spre zona montană, în perspectiva realizării viitorului domeniu turistic Semenic. Proiectul este cu atât mai important, este de părere edilul reșițean, cu cât în România ultimilor 30 de ani a fost realizat nici măcar un singur tunel.
„Am mai abordat acest subiect în urmă cu un an–doi, era o idee care s-a născut având în vedere că domeniul turistic Semenic va genera un trafic de 3.000-3.500 de schiori în perioadă de iarnă sau cicliști și oameni ai muntelui în perioadă de vară, și 5-6.000 în weekend. Acest flux de turism va crea probleme deosebite pentru parcurgerea distanței prin orașul Reșița.
Ce presupune acest proiect de tunel? Ca din zona fostei uzine cocso-chimice se traversează râul Țerova și se străpunge pe sub Dealul Crucii, pe sub zona cimitirului, a stației de tratare a apelor și se ajunge în zona Stavila, înainte de intersecția cu Lendul, un pic în amonte de Grădina Zoologică.
Distanța nu este lungă, este undeva la 800-850 de metri liniari. Am primit prin acest studiu de prefezabilitate patru opțiuni, între 20 și 40 de milioane de euro. Ceea ce am propus eu colegilor noștri este să aprobăm varianta cea mai ieftină”, a explicat edilul care speră să obțină finanțarea necesară pentru acest proiect pe ciclul financiar 2021-2027, pe mobilitate urbană.
Studiul de prefezabilitate a trecut de votul consilierilor județeni, în ciuda unor rețineri exprimate de Gabriel Dinu, consilier PRO România, care a afirmat că nu înțelege necesitatea realizării acestuia în condițiile în care nu a fost încă identificată sursa de finanțare. „Facem acest studiu, dar nu știm dacă vreodată se va realiza acest obiectiv, care de altfel este îndrăzneț și eu sunt pentru el. Când am identificat sursa de finanțare, atunci facem și studiul”, a fost de părere Dinu.
Ioan Popa: „Mie mi se ridică părul pe mine de absurdul situației”!
În opinia primarului Ioan Popa, însă, acest studiu este necesar pentru a fi pregătiți și a putea accesa în orice moment o eventuală finanțare. Pe de altă parte, edilul reșițean a atras atenția asupra unei situații „absurde”: în România nu a mai fost construit nici un singur tunel în ultimii 30 de ani, motiv pentru care a fost și foarte dificilă găsirea unei firme care să realizeze acest studiu de prefezabilitate.
„Noi am preferat să prevedem ce se poate întâmpla în viitor. Pentru unii poate pare ciudat, ce ne trebuie nouă tuneluri la ora asta? În general este bine să vezi un pic în viitor și să preîntâmpini niște situații. Noi nu facem altceva acum decât să aprobăm indicatorii acestui studiu de prefezabilitate, iar pe viitor o să avem marfa pregătită pentru o eventuală soluție de finanțare. Posibilitatea este deschisă, primul pas care trebuie făcut este acesta, să vedem unde ne situăm ca preț.
Am avut mari probleme să identificăm o firmă care să ne facă acest studiu. În ultimii 30 de ani, rețineți ce vă spun, în România nu s-a făcut niciun tunel. Niciunul. Este destul de jenant pentru cei care merg în concedii prin Austria, Italia, Slovenia și trec prin tunele ca prin schweizere, să constați că într-o țară ca România, noi nu am făcut un tunel în 30 de ani. Mi se ridică părul pe mine de absurdul situației. A fost foarte dificil să găsim pe cineva care să facă un studiu de prefezabilitate, darmite unul de fezabilitate. Eu zic că este un prim pas”, a mai precizat primarul Ioan Popa.
Karina TINCUL
Pai sa băgați și tramvaiul pe acolo, sa că sa avem și noi o premiera mondiala în Reșița noastră dragă!
Decât ,, să spărgeți dealuri şi munți ” ( ,, desenați pe hârtie ” ) pentru a găsi ,, piatra filozofală „, mai simplu expropriați o porțiune din TMK-ul ruşilor pentru utilitate publică şi relocați hala de pregătire astfel ( cealaltă ruină de hală cunoscută sub denumirea ,, suflante ” o puteți sufla la pământ angajându-l pe lupul din povestea cu ,, Cei 3 Purceluşi ” ; ,, prietenii ” din cadrul mafiilor de partid/e ştiu foarte bine de ce ,, foalele lupului ” poate pune numaidecât la pâmânt acest ,, schelet aflat în conservare ” ).
Puteți străpunge la capătul parcului industrial ( vis-a-vis de zona Camand / Hidroconstrucția ) pe lângă halta de zgură ( pe terasamentul fostei linii ferate a TMK ) , intrați în Dealul Crucii prin spatele caselor situate la marginea coloniei şi continuați construcția noului drum pe tronsonul folosit în prezent de camioanele ce deservesc TMK-ul pentru transportul zgurii.Ieşirea se poate face pe la semafor Muncitoresc ( cu aprox. 100 metri mai jos decât v-ați propus voi ). Avantaje ? TMK-ul are destul loc ,, în curte ” să-şi reloce hala de pregătire ; cu maxim 2 – 3 milioane de Euro acoperiți ceea ce preluați ( terenul ) pentru utilitate publică de la TMK, precum şi cheltuielile cu relocarea / reconstrucția halei de pregătire astfel .
Cei aprovimativ 1,5 – 2 km de drum nou construit nu poate costa mai mult de 10 milioane de Euro ( aproximat la 5 milioane / km. față de maximul ,, obişnuit ” de 1 – 2 milioane Euro practicat / km. , avându-se astfel în vedere excavările şi umplutura necesare terasamentului / fundației , inclusiv pentru obținerea unei rampe / pante cu o înclinație de maxim 8 – 10 % la intrarea dinspre halta de zgură ).
În rest , tot traseul indicat este foarte bun din toate punctele de vedere ( inclusiv al stabilității solului ).Astfel că , cei 3 milioane de Euro aferenți exproprierii / relocării + 10 milioane Euro construcția noului drum + 1.300.000 Euro studii de prefezabilitate şi fezabilitate + 10 % comisionul tovarăşilor din famiglia ,, Şpagoveanu ” rezultă 15.600.000 Euro ( mult mai puțin decât cea mai ieftină variantă a tunelului ).Beneficii în plus : 1. – se obține o nouă arteră principală de drum , ce leagă Dealul Crucii atât de partea de jos ( Govândari ) şi mijloc a oraşului ( cartiere Luncă / Moroasa ) prin Mociur cât şi de partea de sus a oraşului ( Muncitoresc , Nera , Stavila , Marginea , Lend ) fără a mai fi nevoie ,, să te dai cu schiurile iarna pe str.Rândul 1 ” 2. – se rezolvă şi ,, niscaiva ” probleme de mediu , atât prin plantarea unor zone verzi adiacente noului drum ( pe partea haltei de zgură ) cât şi prin relocarea / reconstrucția halei de pregătire.Unii probabil vor invoca faptul că tunelul este mai avantajos din punct de vedere al cheltuielilor ulterioare , findcă nu necesită deszăpezire pe timpul iernii… Însă , acestora le răspund că acest tunel consumă energie electrică tot timpul anului , atât pentru iluminat cât şi pentru funcționarea instalației de ventilație. ( obligatoriu a fi montată pentru evacuarea noxelor in cazul / situația tunelurilor cu lungimi mari ). În concluzie , ce economiseşti la deszăperire dai pentru curentul consumat pe toată perioada anului … O altă variantă ,, fezabilă ” ( bună/fructuoasă pentru alții ) ar fi administrarea acestui tunel de către o firmă agreată din cadrul ,, famigliilor ” de partid/e , care să ,,dijmuiască” amărăştenii ,, loco ” care-l tranzitează ( dat fiind faptul că timişorenii şi alți outsideri ,,străinezi” au bani destui ca să se tragă prin gaură la sfârşit de sâmtămână… întru’ rotunjitea veniturilor altora ).
Foarte bine gândit! Felicitări, domnule primar! Succes!
P.S. Sincer să fiu , după ce mi-am recitit ,,ideile” expuse în postarea anterioară…şi mie mi s-a sculat părul pe cap atunci când am observat dezacordul pe care l-am făcut (scriind ,, poate ” costa în loc de ,, pot ” costa…raportat la ,, cei ” / plural ). Am fost concentrat mai mult pe ,, drum ” decât pe cei 1,5 – 2 km… şi uite-aşa m-am exprimat cam agramat.
Un „teițel intră bine in tunel“
Ioan Popa: „Mie mi se ridică părul pe mine de absurdul situației”!
–
A se citi: ”tichia de mărgăritar”.
Însă, după străpungerea rutieră de pe sub calea ferată la ex. ”Fabrica de Confecții” (realizare remarcabilă a ing. Mircea Popa – primarul de atunci), prin mijloace proprii, au trecut mai puțin de 30 de ani.
Socotelile anilor și tăițeilor …
Pentru viitorul mai apropiat sau îndepărtat , dacă veți insista în implementarea acestui proiect ( al tunelului ) , atunci vă dau o idee de pe urma căreia veți culege ,, laurii „.
Dacă v-o însuşiți , impactul ar putea fi cu adevărat ieşit din comun ( vi se vor ridica osanale , veți fi trecuți în calendarul ortodox de către ,, consclavul ” bisericesc în frunte cu ,, Marele Alb şi Tomiță Iscariotul ” … semn de profundă recunoştință în numele neamului , pastorii vă vor dedica o ,,cemare” în ritmuri frenetice de orgă , iar menestrei precum Salami / Bursuci şi alte lighioane vor cânta în cinstea voastră ,, ode ” ce vor dainui veşnic prin analele istoriei ) față de construirea unui banal tunel.Va costa mai mult însă , dacă există posibilitatea să cuprindeți ( implementați ) proiectul în această formă pe fonduri ,, ieuropene ” , atunci nu vor mai conta atât de mult câteva milioane de ,, firfirici ” în plus.
Adaptați ( concepeți ) proiectul tunelului în aşa fel încât , în caz de nevoie ( ,, răzbel ” sau calamități ) să poată fi rapid transformat în bunker ( adăpost în caz de război sau calamități ).Sistemul de ventilație ( alimentare cu aer proaspăt respectiv evacuare dioxid de carbon şi noxe ) poate fi gândit şi construit de la bun început pentru acest scop dublu , deasemenea la capete ( la fiecare intrare ) pot fi prevăzute porți etanşe ( chiar şi blindate ) , pot fi construite pasaje şi camere adiacente pe orizontală cu destinația grupuri sanitare ( oricum tunelul va avea înclinație naturală înspre grădina zoologică / str.Castanilor…grupurile sanitare putând fi racordate astfel prin cădere liberă la canalizarea oraşului ) , pentru depozitare alimente , saltele , pentru grup electrogen etc. Poate parea puțin exagerată ideea însă , având în vedere contextul actual…nu este imposibilă şi nici inutilă ( la o lungime de aprox.800 metri acesta ar putea adăposti cel puțin 1.000 de persoane ).Şi aşa vă plângeați de inexistența adăposturilor respectiv de starea precară a celor existente…acesta este momentul pentru unul nou şi puternic ranforsat ( având în vedere inclusiv faptul că se află adânc poziționat în deal ) ! Ce spuneți , merită câteva milioane de euro în plus o asemenea construcție ? Este ,, fezabilă ” (poate fi implementată pe fonduri europene) având această dublă utilitate ? Întrebați şi voi ,, la stăpâniri ” , şi aş aprecia un răspuns sincer , public , aici postat într-un timp rezonabil.