fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Începe școala; cât de pregătite sunt unitățile de învățământ?

Au mai rămas doar câteva zile până luni 5 septembrie când va suna clopoțelul pentru prima zi din anul școlar 2022-2023. „România educată“ își așteaptă elevii, mari și mici, într-un an școlar structurat pe 5 module, despărțite de 5 vacanțe.

Dacă startul e comun, 5 septembrie (fiind prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme, în prima lună de toamnă), sfârșitul anului școlar va veni în luna iunie, în zilele de 2 (pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă), în 9 (pentru clasa a VIII-a), respectiv în 23 iunie (pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică).

Cât de pregătite sunt școlile cărășene pentru acest nou an școlar? E greu de spus; cadrele didactice nu sunt asigurate în totalitate cu posturi titularizabile, ISU nu a dat autorizație de funcționare pentru o parte din ele, altele sunt atât de vechi încât nici nu se mai solicită asemenea autorizație.

„La nivelul unităților de învățământ din județul Caraș-Severin, sunt asigurate măsurile igienico-sanitare, conform informărilor conducerilor“, se precizează în raportul întocmit de ISJ Caraș-Severin către Instituția Prefectului.

spot_img

În același raport mai scrie, negru pe alb:

  • Un număr de 9 unități de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare
  • Un număr de 246 unități de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu, dintre care 81 unități de învățământ nu necesită (clădiri vechi, nemodificate structural), 1- aviz și 1- în curs de obținere aviz, pentru 163 nu există.
  • Un număr de 134 unități de învățământ nu beneficiază de servicii de pază și supraveghere, 39 unități de învățământ beneficiază de servicii de pază și supraveghere și 144 beneficiază de sisteme de supraveghere.
  • Un număr de 35 unități de învățământ nu beneficiază de microbuze școlare
  • Un număr de 84 unități de învățământ au fost/ sunt în proces de reabilitare a clădirilor, din care 57 au fost finalizate și 27 sunt în curs de finalizare.

Putem trage singuri concluziile referitoare la cât de pregătite sunt școlile cărășene (peste 400 la număr) pentru începerea noului an educațional. Din păcate raportul nu precizează dacă mai există celebrele toalete în curte sau dacă cele cu WC în interior au apă și canalizare.

Poate vom afla mai multe astăzi, când Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că va avea loc o întâlnire cu prefecţii şi inspectoratele şcolare judeţene, pentru pregătirea începerii anului şcolar, el precizând că la discuţii va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Sursă foto: digi24.ro

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei