Azi dimineață, pe un post zonal de radio, pe care aparatul meu stă comutat de când acest post există, crainicul, în mare vervă ca de obicei, anunța că INS a comunicat o creștere economică pe primul trimestru pentru România de 5,2 %. Apoi ne-a spus franc că domnia sa nu crede în aceste cifre pentru că, simplu, nu observă creștere economică în niciun domeniu. Și mai simplu, concluzionez: INS ne minte. Dar eu, ascultătorul, ce să cred, ce să iau de bună? Informația INS sau comentariul crainicului matinal?
Mai mult, informația nu este completă. Creșterea economică pe trimestrul 1 este raportată la care perioadă? Pentru că față de trimestrul 1 al anului trecut creșterea este de 6,5%, zice INS. Iar creșterea anunțată la radio, cea de 5,2%, este în raport cu trimestrul 4 al anului 2021. Iar între 5,2 și 6,5 diferența este de 1,3%, iar în valori absolute înseamnă câteva miliarde de lei.
Nedumerirea mea există, dar nu coincide cu a transmițătorului informației. Dacă domnia sa nu crede în datele transmise de INS, eu cred, și nu pentru că volumul de mărfuri și servicii puse în circulație în România în trimestrul 1 a crescut, ci pentru că prețul cu care acestea s-au vândut și cumpărat a crescut. Adică domnul de la radio și-a cumpărat tot două perechi de izmene astă iarnă, doar că mai scumpe cu câțiva lei contribuind astfel și domnia sa la creșterea PIB-ului României.


Dar sunt de acord în privința faptului că nu se vede, oricât ne-am strădui, o creștere economică efectivă și, ca și consecință, o îmbunătățire a nivelului de trai al populației. Din contră. Pentru că inflația este de trei ori mai mare decât așa zisa „creștere economică”.
Prin urmare, ar trebui să fim mai atenți când lansăm informații și adăugăm și comentarii în spațiul public pentru a nu-i deruta pe oameni și mai mult decât sunt.
Fac precizarea că aceasta nu este o informație, ci un comentariu legat de o informație. De luat aminte pentru…informatori!
Mihai SPRÎNCEANĂ